Το ακριβέστερο ρολόι του κόσμου

Το ακριβέστερο ρολόι του κόσμου

Χάνει ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατ. χρόνια και χρησιμοποιείται σε τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μέτρων, Σταθμών και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ παρουσίασε το νέο ατομικό ρολόι που θα αποτελεί στο εξής το πρότυπο μέτρησης του χρόνου στη χώρα.

Το NIST-F2 είναι τρεις φορές πιο ακριβές από τον προκάτοχό του, το NIST-F2 -που χάνει ένα δευτερόλεπτο κάθε 100 εκατ. χρόνια- και το οποίο λειτουργεί από το 1999. Χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ και υποατομικά σωματίδια για να μετρήσει την ακριβή διάρκεια του δευτερολέπτου.

Αλλά σε τι χρειάζεται τόση ακρίβεια; Σύμφωνα με τους ειδικούς του NIST, τα τηλεπικοινωνιακά και τα ηλεκτρικά δίκτυα χρειάζονται καθημερινό συγχρονισμό με ακρίβεια ενός εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου προκειμένου να λειτουργούν σωστά, ενώ τα συστήματα GPS και οι δορυφόροι που χρησιμοποιούν, χρειάζονται ακρίβεια ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου την ημέρα. Αυτές και πολλές ακόμα εφαρμογές χρησιμοποιούν τα στοιχεία που θα λαμβάνουν από το ατομικό ρολόι.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η ακρίβεια του NIST-F2 -χάνει μόλις ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου την ημέρα- θα είναι βασικό στοιχείο για την επόμενη γενιά ανακαλύψεων και καινοτομιών στους τομείς που στηρίζει.