Η Αλ Κάιντα στο οχυρό της Χεζμπολάχ;

Η Αλ Κάιντα στο οχυρό της Χεζμπολάχ;

Η επίθεση αυτοκτονίας στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό θα καθυστερήσει την επίλυση του «ιρανικού προβλήματος» και  του εμφυλίου στη Συρία.

Ένας καμικάζι ή δυο καμικάζι κι ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, προκάλεσαν άλλο ένα μακελειό στον Λίβανο κι επιβεβαίωσαν ότι η χώρα παραμένει ένα αδιέξοδο κομμάτι του εμφυλίου στη Συρία. Εξυπηρετεί ως εφαλτήριο ενόπλων, ως καταφύγιο προσφύγων και ως σκηνικό για παρασκηνιακές κινήσεις περιφερειακών δυνάμεων και ενόπλων οργανώσεων.

Η πολύνεκρη επίθεση στην ιρανική πρεσβεία -μια θρασύτατη παραβίαση του φρουρίου της Χεζμπολάχ- ήταν η πλέον δραματική έως τώρα επίπτωση από τον εμφύλιο στη γειτονική χώρα, από την αρχή του, το 2011. Διαβρώνει περαιτέρω την πολιτική αστάθεια του Λιβάνου, αποδεικνύει τις αυξανόμενες δυνατότητες των εξτρεμιστών και μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση της ανάμειξης του Ιράν στο περιφερειακό αιματηρό «παιχνίδι», ένα 24ωρο πριν την επανάλειψη των συνομιλιών με τη Δύση κι ενώ φαίνεται να υπάρχει βελτίωση στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Η εμπλοκή της σουνιτικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες του Αμπντουλάχ Αζάμ», μιας ένοπλης ομάδας, που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα και έχει έδρα τον Λίβανο, περιπλέκει την εξίσωση. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του μακελειού με τους 23 νεκρούς, η οργάνωση απείλησε με νέες επιθέσεις, εάν «η Τεχεράνη δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία».

Διαβάστε ακόμη: Ξέσπασε ο «Αραβικός Χειμώνας»;

Το Ιράν βοήθησε να ιδρυθεί η Χεζμπολάχ πριν από 30 χρόνια και έκτοτε την στήριξε για να «νομιμοποιηθεί» πολιτικά και να ανέβει τα σκαλιά της εξουσίας στον Λίβανο. Και από την πλευρά της η Χεζμπολάχ διεύρυνε την ιρανική επιρροή στην περιοχή. Στο μέτωπο της Συρίας, τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον ηγέτη της οργάνωσης μόλις πριν μερικές ημέρες να περηφανεύεται πως οι μαχητές του βρίσκονται στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζοντας οργανώσεις Σουνιτών εξτρεμιστών.

Μια από αυτές είναι και οι «Ταξιαρχίες του Αμπντουλάχ Αζάμ» που πήρε το όνομά της από έναν από τους μέντορες του Οσάμα Μπιν Λάντεν και -όπως γράφει ο Guardian– λέγεται ότι ιδρύθηκε το 2009. Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, ανέλαβαν την ευθύνη για μεγάλη έκρηξη σε γιαπωνέζικο σουπερ-τάνκερ στα Στενά του Χορμούζ.

Εάν πράγματι τώρα κατάφεραν να διεισδύσουν στα λημέρια της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, τότε θα ανέβουν ένα σκαλοπάτι στα μάτια των εξτρεμιστών και θα πλήξουν τη φήμη της Χεζμπολάχ. Κι αν ο στόχος τους ήταν να αποτρέψουν την περαιτέρω ανάμειξη του Ιράν και των Σιιτών του Λιβάνου στον πόλεμο της Συρίας, τότε μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη: Το «Who is Who» της συριακής κρίσης

Για τους δυο αυτούς «παίκτες» η σουνιτική συμμετοχή στον εμφύλιο είναι αποτέλεσμα της επιρροής της Σαουδικής Αραβίας και απειλή για τα σιιτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και επίκειται απάντηση. «Παρότι η διαθρησκευτική βία θα κλμακωθεί, τα ουσιαστικά αντίποινα της Χεζμπολάχ θα επικεντρωθούν στη Συρία», εκτιμά ο Αϊχάμ Καμέλ, αναλυτής του Eurasia Group, «με την αποστολή κι άλλων μαχητών προκειμένουν να εξαλειφθεί ή να αποδυναμωθεί η απειλή των Σουνιτών εξτρεμιστών».

Η χρονική συγκυρία επίσης έχει σημασία. Η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για μια κρίσιμη μάχη στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, που ενώνει τη Δαμασκό με τα οχυρά του Άσαντ στις ακτές, με στόχο να βοηθήσουν το καθεστώς να ανακτήσει χαμένο εδάφος εγκαίρως, πριν την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.

Διαβάστε ακόμη: Το φάντασμα της Αλ Κάιντα επιστρέφει