Executive MBA στο Alba: Η λύση που ζητούν τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη για να απογειώσουν την καριέρα τους

Executive MBA στο Alba: Η λύση που ζητούν τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη για να απογειώσουν την καριέρα τους

Η εκπαίδευση στις νέες επιχειρηματικές τάσεις δεν σταματά ποτέ, και το Alba Graduate Business School έχει την απάντηση. 

Η αίσθηση της επιτυχίας και της επαγγελματικής καταξίωσης δεν περιορίζεται απαραίτητα στις προαγωγές και στις υψηλές οικονομικές απολαβές. Αντιθέτως, και κατά κοινή ομολογία, ενυπάρχει στη δημιουργική δραστηριότητα, στην παραγωγή νέου έργου και κατά συνέπεια στο αίσθημα της εξέλιξης και της προόδου. Και αυτό το αίσθημα ένα ανώτατο στέλεχος μπορεί να το βρει πρωτίστως μέσα από την προσωπική ανανέωση και την κατάκτηση σύγχρονης και καινοτόμου γνώσης  που προσφέρει η διά βίου εκπαίδευση.

Η μάθηση και η «δίψα» για γνώση είναι βασικός παράγοντας για την προσωπική ανέλιξη ενός ανθρώπου και θεμέλιος λίθος για την επαγγελματική άνοδο. Στα χρόνια της κρίσης η εκπαίδευση θεωρήθηκε αγαθό πολυτελείας, όχι μόνο για λόγους κόστους, αλλά και επειδή στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις ώρες εργασίας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν όλο και λιγότεροι υποψήφιοι να επιστρέφουν στα πανεπιστημιακά έδρανα για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Υπήρξαν, ωστόσο, και αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες στην προσπάθειά τους να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά, έθεσαν στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και επένδυσαν στην εκπαίδευσή του.

Βλέποντας αυτή την ανάγκη για επαρκώς καταρτισμένα στελέχη που θα πάνε τις επιχειρήσεις τους ένα βήμα μπροστά, το Alba Graduate Business School, The American College of Greece σχεδίασε το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα Alba Executive MBA (ΕΜΒΑ) για τα ανώτατα στελέχη διοίκησης. Απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε διευθυντικά στελέχη, με τουλάχιστον 10 χρόνια προϋπηρεσίας και  η διεξαγωγή των μαθημάτων γίνεται στην αγγλική γλώσσα, δύο σαββατοκύριακα ανά μήνα, με συνολική διάρκεια τους 20 μήνες.

To FortuneGreece.com βρέθηκε την Πέμπτη, 7 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Alba Graduate Business School και παρακολούθησε την παρουσίαση του νέου προγράμματος, παίρνοντας από κοντά μία γεύση από τα οφέλη αλλά και τις ανάγκες που εξέφρασαν τα στελέχη επιχειρήσεων που το παρακολούθησαν, καθώς επίσης και το πάθος των ανθρώπων του Alba για να μεταδώσουν με σαφήνεια και ακρίβεια τις γνώσεις τους στους επαγγελματίες του σήμερα και του αύριο.

5Y0A1325
«Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 και έκτοτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους περισσότερα από 35 στελέχη, τα οποία προέρχονται από τους κλάδους της ναυτιλίας, των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, της φαρμακοβιομηχανίας, των ασφαλειών και των κατασκευών» αναφέρει στο Fortunegreece.com η διευθύντρια του προγράμματος, Αντωνίνα Καλκαβούρα, υπογραμμίζοντας πως, μετά την παρακολούθηση του εν λόγω προγράμματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων πήρε προαγωγή, μετακινήθηκε σε υψηλότερες διευθυντικές θέσεις, και εξελίχθηκε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, διαθέτοντας πλέον ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια τους.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο ακαδημαϊκός διευθυντής, Κυριάκος Κυριακόπουλος, πολλές εταιρείες εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού αναγνώρισαν τις αλλαγές που συντελούνται και τις γρήγορες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβούν, όπως για παράδειγμα στον τραπεζικό κλάδο, με το fintech που απαιτεί καινούργιες δεξιότητες, αλλά και αλλαγή κουλτούρας και στέλνουν τους εργαζομένους τους σε τέτοιου είδους προγράμματα. Αυτή η λογική επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με τον κ. Κυριακόπουλο να παραδέχεται πως η αγορά έχει αρχίσει να γυρίζει, όμως υπολείπεται σημαντικά συγκριτικά με το εξωτερικό.

«Η πρόκληση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού είναι ότι απευθύνεται μόνο σε senior managers και γενικότερα σε άτομα με υψηλή θέση ευθύνης στην εταιρεία όπου δραστηριοποιούνται, και οι οποίοι μπορεί να έχουν 20 χρόνια εργασιακή εμπειρία και να έχουν διαχειριστεί σημαντικά projects, αλλά να νιώθουν ότι έχουν τελματώσει. Για το κλασικό MBA συνήθως τα σχόλια που ακούμε είναι ότι είναι αποθαρρυντικό και ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο χρόνος και η πιθανότητα να παρακολουθήσουν κάτι που θα τους προσφέρει γενικές γνώσεις. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, μια και η ευελιξία είναι αυτή που πρωτίστως χαρακτηρίζει το Alba Executive MBA» λέει ο κ. Κυριακόπουλος.

Ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος, αφού μπροστά στους φοιτητές που αναζητούσαν, λόγω της κρίσης, φθηνότερα προγράμματα σπουδών, υπήρξαν επιχειρήσεις που πήγαν αντίθετα στο ρεύμα και επέλεξαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα με πελατοκεντρική προσέγγιση. Σε όσους χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ακριβό απαντά πως η τιμή είναι ήσσονος σημασίας, όταν προσφέρεις λύσεις στο πρόβλημα του πελάτη.

Στο συνολικό ποσό των διδάκτρων, περιλαμβάνονται, εκτός από το διδακτικό υλικό, all day catering, συνεργασία με ξένο πανεπιστήμιο στο Μιλάνο, επίσκεψη σε εταιρείες του εξωτερικού και networking. Το πιο σημαντικό, όμως, στοιχείο είναι πως τα μαθήματα διεξάγονται από καθηγητές επισκέπτες που προέρχονται από τα top 10 business schools βάσει της λίστας που έχουν καταρτίσει οι Financial Times. Ειδικότερα οι καθηγητές του προγράμματος προέρχονται από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard, το Wharton, το LBS και το INSEAD, καθιστώντας το Alba EMBA μοναδικό στο είδος του.

«Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό που δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά στο 1%-3% των στελεχών. Μας ενδιαφέρει ανά διετία να έχουμε 20 με 25 άτομα το πολύ» προσθέτει η κα Καλκαβούρα. Ως διευθύντρια του προγράμματος τονίζει πως στόχος του MBA είναι να μεταμορφώσει τους συμμετέχοντες σε προσωπικό επίπεδο, δίνοντάς τους ώθηση να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αποκτήσουν τη δύναμη να τολμούν χωρίς να φοβούνται.

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στο senior talent management και να δώσουν περισσότερα κίνητρα στους εργαζόμενους και στα στελέχη τους, ώστε να μη χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό» επισημαίνει.

Να σημειωθεί πως τα στελέχη στο ΕΜΒΑ, που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες τους, συνήθως έχουν ξεχωρίσει σε εσωτερικά πλάνα για senior talent development ή για succession planning. Ανάμεσά τους υπάρχουν και επιχειρηματίες που προετοιμάζονται για διαδοχή σε οικογενειακές επιχειρήσεις και θέλουν να ανανεώσουν την ταυτότητά της.

Η ύλη εστιάζει κυρίως σε τέσσερις στρατηγικές θεματικές ενότητες: στις «Προκλήσεις του Διεθνούς Περιβάλλοντος», τις «Θεμελιώδεις Αρχές της Επιχείρησης», την «Ανάπτυξη Προσωπικών και Οργανωσιακών Ικανοτήτων» και την «Ανανέωση της Επιχείρησης». Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων ηγεσίας για την ανάληψη σημαντικών αποφάσεων και ρίσκου, καθώς επίσης στην καινοτομία και την επίδραση της τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα.