Αλέξανδρος Δανιηλίδης : Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι κοµµάτι της ζωής μου

Αλέξανδρος Δανιηλίδης : Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι κοµµάτι της ζωής μου

Ο νέος CEO της Αθηναϊκής μιλάει για την επόμενη μέρα της εταιρείας, τις προκλήσεις της αγοράς και το ελληνικό «DNA» της εταιρείας.

Λένε πως το επιχειρείν είναι μαραθώνιος. Πως χρειάζεται να καταγράψεις πολλά χιλιόμετρα για να μπορέσεις να πετύχεις τον στόχο σου και πως επιβάλλεται να έχεις υπομονή και ακλόνητη πίστη στο όραμά σου. Ακόμη και αν έχεις δαπανήσει αμέτρητες ώρες «προπονούμενος» για να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και νιώθεις αβέβαιος για την έκβαση ενός σημαντικού αγώνα, έρχεται εκείνη, η μία και μοναδική στιγμή, που σε δικαιώνει για την αφοσίωση και την αντοχή που επέδειξες σε δύσκολες στιγμές.

Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης ήταν 24 ετών όταν ξεκίνησε να εργάζεται στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Μόλις είχε ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και δοκίμαζε τις δυνάμεις του στην αγορά εργασίας. Όποια και αν ήταν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του τότε, σε έναν κλάδο που γνώριζε ιδιαίτερη άνθηση, σίγουρα δεν φανταζόταν πως 26 χρόνια μετά θα αναλάμβανε τα ηνία της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στη χώρα.

Άνθρωπος προσιτός, που δεν διστάζει να πει ελεύθερα τη γνώμη του, ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης από τον Ιανουάριο του 2018 είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από έναν άξιο προκάτοχο, τον Ζωούλλη Μηνά. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της κουβέντας μαζί του καταλαβαίνεις ότι είναι αποφασισμένος να αφήσει το στίγμα του.

«Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι για μένα συναίσθημα, όχι απλώς δουλειά. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχω μεγαλώσει σε αυτή, δουλεύοντας για περισσότερο από 26 χρόνια. Οι εμπειρίες που έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλές και έντονες» λέει στο Fortune, καθώς πίνει ένα ιδιαίτερο ρόφημα που του ετοιμάζουν καθημερινά οι συνεργάτες του. Ανήκει σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που δεν πίνουν καφέ και προσπαθούν να ακολουθήσουν τη φιλοσοφία του «fitness and wellness».

Πριν αναλάβει CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, είχε προηγηθεί μια εξαετία στην αγορά της Σερβίας, εμπειρία που τον «έψησε» και στη συνέχεια τον βοήθησε να οργανώσει καλύτερα τη στρατηγική του στην ελληνική αγορά. Όπως λέει, παρότι πρόκειται για μια αγορά με πληθυσμό 30% μικρότερο από της Ελλάδας, εντούτοις η κατανάλωση μπίρας είναι μεγαλύτερη. Οι προκλήσεις που συνάντησε φτάνοντας στη Σερβία ήταν πολλές, δεδομένου ότι η τοπική αγορά κατέγραφε τα χειρότερα ρεκόρ κατανάλωσης των τελευταίων δέκα χρόνων. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στα σχεδόν έξι χρόνια που παρέμεινε εκεί, κατάφερε να κάνει την εταιρεία νούμερο ένα, αν και ξεκίνησε όντας στην τρίτη θέση, αφού σχεδόν τριπλασίασε το μερίδιό της.

Στην ελληνική αγορά καταγράφεται η δεύτερη χαμηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας στην Ευρώπη, επίδοση που οφείλεται, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στο γεγονός ότι δεν έχουμε κουλτούρα μπίρας, ούτε τεχνογνωσία στον τρόπο παραγωγής της, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες του εξωτερικού. Για να αντιληφθεί κανείς την απόσταση που μας χωρίζει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταναλωτές, αρκεί να επισημανθεί πως στη χώρα μας η κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας διαμορφώνεται στα 33 λίτρα τον χρόνο, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος αγγίζει τα 75!

Ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι να «χτιστεί» η κατάλληλη κουλτούρα στα σημεία πώλησης, γύρω από ένα προϊόν που μπορεί να συνδυαστεί με πολλές και διαφορετικές στιγμές κατανάλωσης

«Είμαστε μια πολυεθνική με ελληνική ψυχή. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ιδρύθηκε από Έλληνες που έχουν βάλει το DNA τους. Παράλληλα, το γεγονός ότι έχουμε δομή πολυεθνικής μας δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνουμε και να εφαρμόζουμε ταχύτατα τις παγκόσμιες τάσεις, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές» αναφέρει.

Υπενθυμίζει πως μέσα σε δέκα χρόνια υλοποιήθηκαν επενδύσεις 210 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έμπρακτη στήριξη δόθηκε στον πρωτογενή τομέα μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν 2.500 Έλληνες παραγωγοί. Οι αγρότες, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα, ένιωσαν οικονομική ασφάλεια βρισκόμενοι υπό τη σκέπη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενώ παράλληλα  πήραν το «know how» για το πώς θα εξελίξουν την παραγωγή τους. «Το αποτύπωμα που αφήνουμε είναι ευρύτερο. Ετησίως καλλιεργούνται στην Ελλάδα για την Άθηναϊκή Ζυθοποιία 50.000 τόνοι κριθαριού. Στην Ελλάδα η παραγωγή μπίρας σε ετήσια βάση αγγίζει τα 4 εκατ. εκατόλιτρα τον χρόνο, 10% του οποίου προορίζεται για εξαγωγές» τονίζει ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, προσθέτοντας πως ελληνική μπίρα φτάνει σε 19 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

«Είµαστε στην Ελλάδα από το 1963»

Το πλάνο για τα επόμενα χρόνια προσανατολίζεται σε περαιτέρω επέκταση στις υφιστάμενες αγορές, αλλά και όπου υπάρχει ομογένεια. «Όλα τα χρόνια μείναμε σταθεροί σε μια στρατηγική ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο. Σίγουρα η κρίση είχε σημαντικές επιπτώσεις στα μεγέθη, όμως καταφέραμε να ενδυναμώσουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τη σχέση μας με τον τελικό καταναλωτή».

Εξηγεί πως πλέον οι επιχειρήσεις ζουν σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, από το οποίο «απουσιάζει η σταθερότητα στην οποία είχαμε συνηθίσει». Τα επόμενα χρόνια εκτιμά ότι θα δούμε μια αύξηση στον κλάδο, ενώ αισθάνεται πως η Ελλάδα σιγά σιγά έχει αρχίσει να μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Αν η χώρα ταλαντεύτηκε μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» για μια δεκαετία είναι γιατί δεν διέθετε τα αντισώματα ώστε να μπορέσει να βγει αλώβητη από τα απανωτά οικονομικά χτυπήματα. «Όταν το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας έχει πέσει κατά 30%, για να γίνει αισθητή η όποια μορφή ανάπτυξης θα πρέπει τα νούμερα να είναι εντυπωσιακά. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η μόνη σταθερή ώθηση που υπήρχε ήταν αυτή που έδινε ο τουρισμός» επισημαίνει, τονίζοντας παράλληλα πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ήταν παρούσα, στηρίζοντας  την αγορά της μπίρας, αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

«Έχουμε συστηματικά θετική παρουσία στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας. Δεν είμαστε φωτοβολίδα. Βρισκόμαστε στην αγορά από το 1963 και με απόλυτη συνέχεια και συνέπεια επενδύουμε στην ποιότητα και την εξέλιξη των συνεργατών μας. Είμαστε, άλλωστε, από τις εταιρείες που έχουν πολύ προοδευτική σχέση με τους εργαζομένους της» λέει με περηφάνια.

athinaiki3

«Αυτοί που µας ξέρουν καλά είναι κι εκείνοι που µας αγαπούν περισσότερο»

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η εταιρεία δίνει το «παρών» κάθε χρόνο στη λίστα του Fortune Most Admired Companies, παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από περισσότερα από 1.700 στελέχη της αγοράς. Για τον ισχυρό άνδρα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αυτό που καθιστά αξιοθαύμαστη μια εταιρεία είναι η ικανότητά της να δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, και όχι μόνο στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Η διοίκησή της να μπορεί να σχεδιάζει στρατηγικές που αντανακλούν τις δυναμικές σε επίπεδο καταναλωτή και εμπορίου, αλλά και να επιδεικνύει προσαρμοστικότητα στα δεδομένα.

«Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στο χτίσιμο μιας δυνατής ομάδας, ικανής να περάσει τις αξίες και το όραμά της στην αγορά. Δεν αρκεί να έχεις στρατηγική. Το θέμα είναι να εφαρμόζεται στην αγορά και να παράγεις αξία για την κοινωνία και τους πελάτες σου. Αυτοί που μας ξέρουν καλά είναι και εκείνοι που μας αγαπούν περισσότερο» υπογραμμίζει.

Με δεδομένο ότι ο κλάδος της μπίρας για πρώτη φορά μετά την κρίση καταγράφει θετικό πρόσημο και οριακή άνοδο, τα αποτελέσματα που θα εμφανίσει η εταιρεία θα είναι θετικά.

«Ξεκινήσαμε τη φετινή χρονιά με δυναμισμό και δουλέψαμε σκληρά και συντονισμένα για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Και φαίνεται να επιβεβαιωνόμαστε, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας το 2018, μια χρονιά που όλα δείχνουν ότι θα κλείσει οριακά θετικά και για την αγορά μπίρας συνολικά. Το γεγονός αυτό αποτελεί για εμάς δικαίωση των αποφάσεων και της στρατηγικής μας, αλλά και τήρηση, ουσιαστικά, της υπόσχεσής μας να προσθέτουμε αξία για όλη την αλυσίδα των συμμετόχων μας».

Το στοίχηµα του µηλίτη και η τάση για λιγότερο αλκοόλ

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή μηλίτη είναι πλέον οι ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς ψηφίστηκε υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές για την παραγωγή και τη διάθεση ποτών από ζύμωση φρούτων. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχωρά σε επένδυση δύο εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή μηλίτη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019. Μάλιστα, η πρώτη ύλη, δηλαδή ο χυμός μήλου, θα προέρχεται αποκλειστικά από Έλληνες προμηθευτές. 

«Θέλουμε η αγορά μηλίτη να γίνει μεγαλύτερη από αυτό που είναι, διότι ακόμα αποτελεί μια κατηγορία σχετικά άγνωστη. Παράλληλα, για την μπίρα εκφράζονται νέες τάσεις, από τις οποίες δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουμε. Βλέπουμε παγκοσμίως τους καταναλωτές να προτιμούν προϊόντα με χαμηλότερο αλκοόλ, τα οποία έχουν ως βάση τα φρούτα, βγαίνουν σε πολλές διαφορετικές και γεύσεις και αποτελούν καινοτόμες προτάσεις».

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται επίσης το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τη διοίκηση να θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον πρακτικών. Η δέσμευση προς μια «πράσινη» παραγωγή κατά 70% αφορά το 2030, ενώ ήδη έχει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης νερού κατά 13%.

Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης παραδέχεται πως η ελληνικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις και πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φροντίζει να δηλώνει με κάθε της κίνηση την εμπιστοσύνη της στην εγχώρια αγορά. «Για εμάς ελληνικότητα σημαίνει θετική επίδραση στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνικότητα είναι πράξη, και όχι μόνο συναίσθημα. Ελληνικό θεωρείται αυτό που παράγεται στην Ελλάδα. Στην περίπτωσή μας το 95% των προμηθευτών μας είναι Έλληνες και οι πρώτες ύλες ελληνικές. Οι 21.000, άμεσες και έμμεσες, θέσεις εργασίας που δημιουργούμε με τη λειτουργία μας μιλούν από μόνες τους».

Από τη συζήτησή μας δεν θα μπορούσε, φυσικά, να απουσιάζει το σχόλιο για το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης δεν διστάζει να τοποθετηθεί, δηλώνοντας αποφασισμένος να εξαντλήσει τα νομικά περιθώρια για το ζήτημα.

«Αυτή η απόφαση βασίστηκε σε δεδομένα που δεν ήταν βάσιμα. Πιθανότατα δεν καταφέραμε να πείσουμε για το δίκιο μας. Θα εξαντλήσουμε, ωστόσο, όλες τις δυνατότητες και πιστεύω ότι θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα δικαιωθούμε». Ξεκαθαρίζει πως επιχειρηματικά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν έχει διένεξη με κανέναν και πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι να εξελίξει την αγορά. Όπως λέει, «άλλοι είναι εκείνοι που υιοθετούν στρατηγικές συντήρησης διενέξεων».

Την ίδια ώρα, την εμφάνισή τους κάνουν και νέοι μικρότερου μεγέθους «παίκτες» που προσεγγίζουν με μια διαφορετική οπτική τον ζύθο. Ο CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας απαντά πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο trend. «Χώρος για όλους τους καλούς υπάρχει. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα συνεχιστεί η είσοδος νέων “παικτών” και ότι κάποια στιγμή οι καταναλωτές θα κάνουν τις επιλογές τους. Η ίδια η αγορά θα αποφασίσει» καταλήγει.

* Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

** Φωτογραφίες Νίκος Μαλιάκος