Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την εμπορική στροφή του Τραμπ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την εμπορική στροφή του Τραμπ
epa05386835 Mexican Economy Minister Ildefonso Guajardo speaks during the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) ministerial meeting in Cancun, Mexico, 23 June 2016. The mission of OECD is to promote policies that will improve the economic and social well-being of people around the world. EPA/ALONSO CUPUL

Το Μεξικό δηλώνει έτοιμο να αποχωρήσει από την εμπορική συμφωνία της Βορείου Αμερικής εάν θιγούν τα συμφέροντά του.

Το Μεξικό θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) στην περίπτωση που η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δεν θεωρείται επωφελής για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας Ιλδεφόνσο Γκουαχάρντο.

“Δεν θα είχαμε άλλη επιλογή. Να επιλέξουμε κάτι μικρότερο από αυτό που έχουμε ήδη; Δεν θα είχε νόημα να παραμείνουμε” είπε ο Γκουαχάρντο όταν ρωτήθηκε από την τοπική τηλεόραση αν υπάρχει πιθανότητα να αποσυρθεί το Μεξικό από τη συμφωνία που έχει συνάψει με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα αποσύρει τη χώρα από τη NAFTA, που τέθηκε σε ισχύ το 1994, αν δεν μπορέσει να την επαναδιαπραγματευτεί προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων. Την Δευτέρα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού και είπε ότι θα διαπραγματευτεί εκ νέου τη NAFTA “την κατάλληλη ώρα”.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Μεξικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το εμπόριο, την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στα τέλη Ιανουαρίου.