Αλλαγή πλεύσης στη Google μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Αλλαγή πλεύσης στη Google μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Η εταιρεία καταργεί την αναγκαστική διαιτησία και λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στο εργασιακό περιβάλλον.

Η Google αποφάσισε να προχωρήσει στην αλλαγή κάποιων πολιτικών της σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και άλλες ακατάλληλες συμπεριφορές, αφότου χιλιάδες υπάλληλοι αποχώρησαν από τα γραφεία τους την περασμένη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για την παροχή παχυλών αποζημιώσεων σε στελέχη κατηγορούμενα για παρενόχληση.

Η θυγατρική της Alphabet Inc. καθιστά τη διαιτησία προαιρετική για ατομικές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής επίθεσης. Παράλληλα, υποσχέθηκε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες στο προσωπικό σχετικά με αυτές τις έρευνες και τα αποτελέσματά τους, και να επεκτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στο θέμα.

«Προχωρώντας μπροστά, θα παράσχουμε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πώς χειριζόμαστε τις ανησυχίες. Θα παράσχουμε καλύτερη υποστήριξη και φροντίδα στους ανθρώπους που έχουν αυτές τις ανησυχίες. Και θα ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας να είμαστε ένας πλουραλιστικός και δίκαιος χώρος εργασίας γεμάτος σεβασμό», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, σε δημόσιο μήνυμά του προς τους υπαλλήλους χθες, Πέμπτη.

Ύστερα από χρόνια παρουσίας ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη startup, η Google προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ευθύνες και την πραγματικότητα που απορρέει από το ότι πλέον είναι μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει εξωτερικά, με αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές και τους πολιτικούς, και εσωτερικά, με αναφορές και εντεινόμενες καταγγελίες σχετικά με την κουλτούρα ανοχής της Google όσον αφορά την συμπεριφορά των στελεχών και τις σχέσεις με συναδέλφους.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας στη Google την περασμένη εβδομάδα απαίτησαν τον τερματισμό της καταναγκαστικής διαιτησίας – ενός ενιαίου συστήματος για την ανώνυμη αναφορά των υποθέσεων παρενόχλησης – και την υπόσχεση ότι ο επικεφαλής πολυπολιτισμικότητας θα αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο Pichai δεσμεύτηκε σε πολλές από αυτές τις αλλαγές, αλλά δεν έγινε δεκτή η απαίτηση να διοριστεί ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο. Αντ’ αυτού, η Google σημείωσε ότι ο επικεφαλής πολυπολιτισμικότητας παρέχει συμβουλές στο διοικητικό συμβούλιο μέσω της Επιτροπής Ανάπτυξης Ηγεσίας και Αποζημιώσεων της εταιρείας.

Ιδού σε τι άλλο δεσμεύεται η Google:

  • Στο να γίνει προαιρετική η διαιτησία σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης.
  • Στην παροχή τακτικών, λεπτομερών αναφορών σχετικά με τον αριθμό των ισχυρισμών παρενόχλησης και κατά πόσο οδήγησαν στην απόλυση ατόμων.
  • Στη δημοσίευση ενός εσωτερικού οδηγού για το πώς πραγματοποιούνται οι έρευνες παρενόχλησης στην εταιρεία.
  • Στην παροχή περισσότερης υποστήριξης για τα άτομα που αναφέρουν περιπτώσεις παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του ατόμου να φέρει έναν συνάδελφο μαζί του σε συναντήσεις με το τμήμα ανθρωπίνων πόρων.
  • Στο ότι οι χιλιάδες συνεργάτες και υπεργολάβοι της Google θα περιλαμβάνονται σε αυτά τα δικαιώματα και τις ευθύνες.
  • Στο ότι οι διευθυντές θα καλούνται να αποθαρρύνουν την «υπερβολική» κατανάλωση αλκοόλ σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με την εργασία.
  • Στο να λαμβάνονται υπόψη οι απουσίες από την εκπαίδευση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στις αξιολογήσεις των επιδόσεων των εργαζομένων.

Δείτε ακόμη: Μία Ελληνίδα της Google στα πιο υποσχόμενα πρόσωπα της τεχνολογίας