Αλλαγή του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Αλλαγή του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Στη δημοσιότητα η έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του Δεκεμβρίου κινήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 92,6 (από 91,4) μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Από τους επιμέρους τομείς, σημειώνεται βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες ιδιαίτερα σε λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές, όμως η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνει την άνοδο της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης κλίματος κινείται με μικρές διακυμάνσεις τους τελευταίους 6-7 μήνες, καθώς υπάρχει η αίσθηση αναμονής για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις. Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τις προσδοκίες τους σε νέα επίπεδα, με τον βαθμό απαισιοδοξίας να έχει αμβλυνθεί, αλλά και με τον συνολικό δείκτη να μην ενισχύεται σημαντικά. Αν και ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι τους μήνες πριν από εκλογικές διαδικασίες το οικονομικό κλίμα τείνει να βελτιώνεται, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης, ο χαρακτήρας των προγραμματισμένων για τον Μάιο εκλογών ενδεχομένως να μην επιτρέψει ισχυροποίηση των προσδοκιών.

Διαβάστε ακόμη: H Ελλάδα κάνει «πρωταθλητισμό» στη διαφθορά

Αναλυτικότερα:

– Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν ελαφρά έδαφος, με τους δείκτες στα εκτιμημένα αποθέματα και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να παραμένουν αμετάβλητοι.

– Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους κερδίζουν έδαφος.

– Στο λιανικό εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, αν και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους εντείνονται ήπια, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να διευρύνεται ελαφρά.

– Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίζονται, ενώ και ο δείκτης για την προβλεπόμενη απασχόληση κερδίζει αισθητά έδαφος.

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ και στις προθέσεις για αποταμίευση καταγράφεται περαιτέρω κάμψη. Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν λιγότερο δυσμενείς.

Διαβάστε ακόμη: Βελτίωση οικονομικού κλίματος…με το βλέμμα στις εκλογές

Οριακή βελτίωση οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για ένατο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 0,5 και 0,9 μονάδες αντίστοιχα και να διαμορφώνεται στις 100,9 και 104,7 μονάδες. Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, διατηρεί τον σχετικό δείκτη στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Στην ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται ήδη από τον Σεπτέμβριο υψηλότερα αυτού του επιπέδου. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος προήλθε από την ανάκαμψη των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, το Λιανικό Εμπόριο, αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο σημειώθηκε άνοδος του σχετικού δείκτη κατά 1,9 και 1,6 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στη Βιομηχανία ο αντίστοιχος δείκτης κινήθηκε πτωτικά (-0,5). Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Ιανουάριο (+1,8), ενώ από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σε δύο εξ’ αυτών, ήτοι στην Γερμανία (+0,7) και στη Γαλλία (+1,1), ενώ παρέμεινε αμετάβλητο στην Ισπανία και την Ιταλία και επιδεινώθηκε στην Ολλανδία (-1,0).

Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος ήταν περισσότερο έντονη σε σχέση με την Ευρωζώνη. Σε επίπεδο τομέων, όπως και στην Ευρωζώνη, η ενίσχυση προήλθε από τις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αντίθετα, όπως και στην Ευρωζώνη, στη βιομηχανία καταγράφεται ελαφρά πτώση του σχετικού δείκτη. Σε επίπεδο χωρών, η άνοδος του δείκτη κλίματος στην ΕΕ, εκπορεύεται από τη βελτίωσή του στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός Ευρωζώνης, την Πολωνία (+1,7) και το Ην. Βασίλειο (+1,0).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ