Αλλάζει ηγεσία η Pfizer: Αποσύρεται του χρόνου ο επί οκτώ χρόνια CEO της

Αλλάζει ηγεσία η Pfizer: Αποσύρεται του χρόνου ο επί οκτώ χρόνια CEO της
Photo:

Στο μεταξύ, οι μέτοχοι εμφανίζονται ασυγκίνητοι από την αλλαγή στην ηγεσία της εταιρείας.

Ο CEO της Pfizer, Ian Read αποσύρεται από CEO της Pfizer την 1η Ιανουαρίου και θα αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, δήλωσε η εταιρεία τη Δευτέρα. Ο τωρινός γενικός διευθυντής της Pfizer, Dr. Albert Bourla, θα διαδεχθεί τον Read.

Σε δήλωσή του, ο Read σημείωσε πως «τώρα είναι η σωστή στιγμή για αλλαγή στην ηγεσία» της εταιρείας. Εγκωμίασε τον Bourla για την εμπειρία που διαθέτει και υποστήριξε ότι είναι το καταλληλότερο άτομο για να «φτάσει την εταιρεία στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης».

Ο Read υπήρξε CEO της Pfizer από το 2010. Σε αυτή την περίοδο, επέστρεψε πάνω από 120 δισ. δολάρια στους μετόχους και αύξησε τα μερίσματα των μετόχων από 0,80 δολάρια το 2010 σε 1,36 δολάρια σήμερα. Είναι ευρέως σεβαστός από τους μετόχους της Pfizer και έχει αναπτύξει την τιμή της μετοχής της εταιρείας σημαντικά, τα τελευταία χρόνια.

Ο Bourla βρίσκεται στη Pfizer για 25 χρόνια και έχει ηγηθεί της επιχείρησης «Innovative Health» της εταιρείας. Σε μια δήλωση, η Pfizer είπε ότι ο Bourla ανέπτυξε αυτή την ομάδα σε σημείο να έχει «έσοδα ρεκόρ» ύψους 31,4 δισ. δολαρίων και να δημιουργήσει ένα παράρτημα Αναδυόμενων Αγορών μέσα στην Innovative Health, η οποία σημείωσε έσοδα 4,4 δισ. δολαρίων πέρυσι. Έχει επίσης ηγηθεί των μονάδων Εμβολίων, Ογκολογίας, και Υγεία των Καταναλωτών της Pfizer.

Ο Bourla αναφέρθηκε σε ανακοίνωση ότι αισθάνεται «ταπεινός και προνομιούχος» που θα αναλάβει αυτή τη νέα θέση και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Read στο νέο του ρόλο.

Στο μεταξύ, οι μέτοχοι εμφανίζονται ασυγκίνητοι από την αλλαγή στην ηγεσία της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης πριν τη διάθεση στην αγορά, οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν άνοδο μόλις κατά 0,39% φτάνοντας στα 44,24 δολάρια.