Αλλάζει ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

Αλλάζει ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα
The setting sun illuminates buildings in Athens March 15, 2012. REUTERS/Cathal McNaughton (GREECE - Tags: SOCIETY CITYSPACE) - RTR2ZE70

Την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου εξήγγειλε η κυβέρνηση – Αναμένεται μείωση της φορολογίας ακινήτων.

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως τις 15 Ιουνίου, εξήγγειλε ο αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφορά θέματα δημόσιας περιουσίας και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα επιφέρει μειώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και ως εκ τούτου σε μειώσεις φόρων.

«Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15ήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή που ένα τμήμα του θα αποτελεί και η υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβούλιου Επικρατείας», είπε η κ. Βαλαβάνη.

Η κυβέρνηση καλείται να ετοιμάσει το νομοσχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι τον Ιούνιο, καθώς αυτό αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Νοέμβριο. Κατά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Διοίκηση, παρά την υποχρέωσή της να προβεί εντός διετίας στην επανεκτίμηση των καθορισμένων το 2007 αντικειμενικών αξιών, δεν προέβη εντός της σχετικής προθεσμίας στις ενέργειες για την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου των αξιών αυτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των αξιών αυτών και των αντικειμενικών αξιών, επί των οποίων υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα ελαφρύνει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο φόρος μεταβιβάσεως και οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιάς, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν θα αφορά και τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο οποίος θα επιβληθεί κανονικά. Πάντως, η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πως ο φόρος προσδιορίζεται με βάση την αξία της περιουσιακής καταστάσεως κάθε φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Αν δεν υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ή στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων για φέτος, με επιβαρύνσεις στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 650-900 εκατ. ευρώ καθώς ο ΕΝΦΙΑ απέδωσε στα ταμεία του δημοσίου έσοδα 2,6 δισ. ευρώ.

Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.