Αλμπαϊράκ: Έτοιμοι να στηρίξουμε τις τουρκικές τράπεζες – Δεν έχουμε πρόβλημα χρέους

Αλμπαϊράκ: Έτοιμοι να στηρίξουμε τις τουρκικές τράπεζες – Δεν έχουμε πρόβλημα χρέους
epa07037761 Turkish Minister of Finance Berat Albayrak attends a Joint Press Statement at the German Finance ministry in Berlin, Germany, 21 September 2018. EPA/OMER MESSINGER

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΟΙΚ, «το τραπεζικό χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι στο 26% , σε καλύτερη κατάσταση δηλαδή από τον παγκόσμιο μέσο όρο».

Η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει την απαιτούμενη στήριξη στις τράπεζες της χώρας, στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε ομιλία του σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι «άνετη» με τους μακροοικονομικούς της δείκτες, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Ο κ. Αλμπαϊράκ ανέφερε πως το τραπεζικό χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι γύρω στο 26% στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει πως η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά και συγκριτικά με άλλες αναδυόμενες χώρες.

Ο υπουργός σημείωσε πως το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι στο 65%, πολύ χαμηλότερο από αυτό όλων των αναδυόμενων αγορών, που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 94%.

«Ο δημόσιος τομέας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα χρέους», δήλωσε.

Κατά τον ίδιο, η Τουρκία θα υιοθετήσει μια ενεργητική προσέγγιση προκειμένου να αμβλύνει τα οικονομικά ευάλωτα σημεία της.

«Η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει την απαιτούμενη στήριξη στις τράπεζες αν χρειαστεί, λόγω των τελευταίων εξελίξεων», είπε.

Σημειώνεται πως οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να κατακλυστούν από «κόκκινα» δάνεια» λόγω της «βουτιάς» της λίρας κατά 40% φέτος, κάτι που έχει αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των εταιρειών σε ξένο νόμισμα.

Ο Αλμπαϊράκ είπε επίσης πως η πειθαρχεία του προϋπολογισμού και η σταθερότητα των τιμών θα είναι οι πυλώνες των οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας.