Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 126,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 126,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013

Σε πλήρη εξέλιξη η ενοποίηση Alpha Bank-Εμπορικής Τράπεζας.

Καθαρά κέρδη 126,7 εκατ.ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους μετά και τη θετική επίπτωση από την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης ύψους 2,6 δισ. ευρώ ανήλθαν σε 2.732,5 εκατ.ευρώ.

Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε 63,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2013. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 53,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 0,6 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ οι χορηγήσεις στη ΝΑ Ευρώπη ανήλθαν σε 10 δισ.ευρώ.

Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 42 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2013. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 36,4 δισ.ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο της τάξεως του 21,6% επί του συνόλου της αγοράς, καταγράφοντας αύξηση κατά 321 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2013, με τις εγχώριες εισροές από ιδιώτες να ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 127,3% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2013, έναντι 167,1% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης, της μειώσεως στα υπόλοιπα των χορηγήσεων καθώς και της οργανικής αυξήσεως του μεριδίου αγοράς μας στις καταθέσεις.

Σε πλήρη εξέλιξη η ενοποίηση Alpha Bank-Εμπορικής Τράπεζας
Αναφορικά με την λειτουργική συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Εμπορικής, στην σχετική ανακοίνωση αποτελεσμάτων, αναφέρεται ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο, η βελτιστοποίηση του ενοποιημένου δικτύου καταστημάτων έχει επιταχυνθεί μετά τη νομική συγχώνευση τον Ιούνιο του 2013, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει ήδη 28 συγχωνεύσεις καταστημάτων και με στόχο την ολοκλήρωση επιπλέον 53 συγχωνεύσεων εντός του 2013. Σε όλα τα καταστήματα της πρώην Εμπορικής Τραπέζης λειτουργούν πλήρως τα συστήματα της Alpha Bank, γεγονός που καθιστά δυνατή την παροχή όλων των υπηρεσιών και προϊόντων από το σύνολο του Δικτύου. Η μετάπτωση των κεντρικών συστημάτων βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, με 17 από τα 37 συνολικά προγραμματισμένα έργα να έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα να προχωρούν βάσει του σχεδιασμού. Στόχος αποτελεί η ολοκλήρωση της μεταπτώσεως των περισσοτέρων συστημάτων έως τον Οκτώβριο του 2013, του συστήματος καταναλωτικών δανείων έως τον Δεκέμβριο του 2013 και του συστήματος των επιχειρηματικών δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Οι παραγόμενες συνέργειες από τη λειτουργική συνένωση είναι ήδη εμφανείς, με το όφελος κόστους άνω των 45 εκατ.ευρώ, το οποίο εκτιμάται να έχει ήδη επιτευχθεί εντός του 2013, καλύπτοντας περίπου το 25% αντιστοίχως των συνολικών εκτιμώμενων συνεργειών κόστους από τη συγχώνευση.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, πρόεδρος της Alpha Bank, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η Alpha Bank, μετά την απόκτηση της Εμπορικής Τραπέζης και την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή της τον Μάιο, αναμένεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τη σημαντική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες, αναφέρει ο κ.Κωστόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτριος Π Μαντζούνης αναφέρει ότι η τράπεζα επικεντρώνει πλέον τις προσπάθειές στην επιτάχυνση της διαδικασίας συγχωνεύσεως και στην ενδυνάμωση του Ισολογισμού μας καθώς η λειτουργική κερδοφορία της θα βελτιώνεται περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης προσαρμογής των επιτοκίων καταθέσεων και των συνεργειών που αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργική ενοποίηση της Εμπορικής.

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή