Alpha Bank: Να κατευθυνθούν τα πλεονάσματα σε φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές

Alpha Bank: Να κατευθυνθούν τα πλεονάσματα σε φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του μίγματος πολιτικής που εφαρμόσθηκε έως σήμερα υπογραμμίζει η Δ/νση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του μίγματος πολιτικής που εφαρμόσθηκε έως σήμερα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα έτη να κατευθυνθεί προς δημοσιονομικά ουδέτερες και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, υπογραμμίζει η Δ/νση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, τονίζοντας παράλληλα πως μία αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022) σε συμφωνία με τους εταίρους θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα προσφέρει ζωτικό δημοσιονομικό χώρο για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητος.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, υπογραμμίζει πως «ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσω πολύ υψηλών φορολογικών συντελεστών σε πολλές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, υπέρμετρης φορολογήσεως φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και της περιουσίας, αποτελεί πολιτική που συγκρατεί την αναπτυξιακή δυναμική».

Επίσης τονίζει πως «αρνητικό αποτέλεσμα στην οικονομία έχει και η συγκράτηση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων καθώς και το υπερβολικό ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που μειώνει τα κίνητρα για εργασία, εντείνει το φαινόμενο του brain drain και αυξάνει το μη μισθολογικό κόστος παραγωγής των ελληνικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με την Alpha Bank «η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την ενίσχυση δαπανών που έχουν πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Παράλληλα», συνεχίζει, «η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας επιτρέποντας ταυτόχρονα δημοσιονομική ισορροπία».

Ακολουθεί το κείμενο της ανάλυσης

«Η διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του Κρατικού Προϋπολογισμού σε επίπεδο υψηλότερο του στόχου που είχε τεθεί για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018, αντανακλά την καλή πορεία εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβερνήσεως θα κινηθεί εντός του στόχου για το 2018, ήτοι 3,5%», αναφέρουν σήμερα οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 διαμορφώθηκε στα 2,046 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερα κατά 1,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί και χαμηλότερα κατά 978 εκατ. ευρώ έναντι του επταμήνου του 2017.

Η υπεραπόδοση στο επτάμηνο σε σχέση με τον στόχο αποδίδεται στην καλύτερη επίδοση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού που ήταν αυξημένα κατά 508 εκατ. σε σχέση με τον στόχο, στις χαμηλότερες επιστροφές φόρων από αυτές που είχαν προϋπολογισθεί, κατά 333 εκατ. ευρώ, στη χαμηλότερη εκτέλεση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 757 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και στην υστέρηση των πρωτογενών δαπανών κατά 47 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο», αναφέρουν οι αναλυτές.