Alpha Bank: Ποιοι κλάδοι έχουν υψηλή συμβολή στο ελληνικό ΑΕΠ

Alpha Bank: Ποιοι κλάδοι έχουν υψηλή συμβολή στο ελληνικό ΑΕΠ

Tη σημαντικότερη θετική συμβολή στο ΑΕΠ είχε ο τριτογενής τομέας και ειδικότερα ο κλάδος «εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές».

Η μεταποίηση και ο τουρισμός αποτέλεσαν τα τελευταία έτη τους κλάδους της οικονομίας στους οποίους κατά κύριο λόγο στηρίχθηκε η επιτάχυνση του ρυθμού μεγεθύνσεως της οικονομικής δραστηριότητος, τονίζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση.

Όπως υποστηρίζει, με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2018, διαπιστώνεται ότι οι δύο αυτοί κλάδοι θα διατηρήσουν την υψηλή συμβολή τους στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα, με τον τουρισμό να επιταχύνεται και τη μεταποίηση να παρουσιάζει σημεία κοπώσεως.

Εξετάζοντας την εικόνα στο χώρο της μεταποίησης, η Alpha Bank σημειώνει ότι το πρώτο τετράμηνο του 2018, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός μεταβολής του γενικού δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής, παρουσίασε στασιμότητα, σε ετήσια βάση, ενώ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017 ο εν λόγω δείκτης είχε σημειώσει μεγάλη ετήσια αύξηση, της τάξεως του 7,1%.

Η στασιμότητα στο πρώτο τετράμηνο του έτους οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής στον τομέα της μεταποιήσεως (+2,0%) αντισταθμίσθηκε από τη μείωση στους τομείς ορυχείων-λατομείων (-3,1%), παροχής νερού (-2,5%) και παραγωγής ηλεκτρισμού (-5,7%). Στην περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, από τους 24 κλάδους της μεταποιήσεως, οι 16 παρουσίασαν θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής του δείκτη παραγωγής, ενώ οι επτά από αυτούς κυμάνθηκαν σε επίπεδο άνω εκείνου του 2010.

Όσον αφορά στις προσδοκίες στη μεταποίηση, ο δείκτης υπευθύνων για τις προμήθειες ανέκαμψε τον Μάιο του 2018 και διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες από 52,9 μονάδες τον Απρίλιο και εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα άνω του ορίου επεκτάσεως (50 μονάδες).

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν αυξήσεις στις νέες παραγγελίες, την παραγωγή και την απασχόληση στη μεταποίηση. Τέλος, το επίπεδο αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία του τομέα της μεταποιήσεως παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, καθώς ένα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων στην έρευνα προέβλεψαν αύξηση της παραγωγής στους επόμενους δώδεκα μήνες, γεγονός το οποίο αντανακλά βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και υψηλότερα επίπεδα παραγγελιών.

Συμβολή της Βιομηχανίας στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία

Η συμβολή του βιομηχανικού τομέα στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, αν και διατήρησε το θετικό πρόσημο στο πρώτο τρίμηνο του 2018, περιορίσθηκε, από 1,1 στο πρώτο τρίμηνο του 2017, σε 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στο πρώτο τρίμηνο του 2018, εξέλιξη που συμβαδίζει με την στασιμότητα της βιομηχανικής παραγωγής στο πρώτο τετράμηνο του 2018 όπως αναλύθηκε ανωτέρω. Ο βιομηχανικός τομέας συμβάλλει θετικά στο ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2015 – όταν το ΑΕΠ είχε σημειώσει μεγάλη πτώση κατά 2,4% σε ετήσια βάση – μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά στους λοιπούς κλάδους, σημειώνεται ότι όλοι συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, όπως συνέβη και στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ειδικότερα, τη σημαντικότερη θετική συμβολή στο ΑΕΠ είχε ο τριτογενής τομέας και ειδικότερα ο κλάδος «εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές», που συνέβαλε κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ετήσιες μεταβολές). Ο κλάδος των κατασκευών συνέβαλε θετικά στο ΑΕΠ κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2018, εξέλιξη η οποία συμβαδίζει με την αύξηση των επενδύσεων στις κατασκευές, κατά 4,8%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Επιπλέον, η συνεχής ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού στηρίζει από την αρχή του 2017 και το λιανικό εμπόριο – σε μία μάλιστα περίοδο αδύναμης εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης – όπως αντανακλάται στη θετική συμβολή του ευρύτερου κλάδου «εμπόριο, μεταφορές, τουρισμός».

Η συμβολή στην Απασχόληση

Οι κλάδοι της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμβάλουν θετικά όχι μόνο σε όρους προστιθέμενης αξίας αλλά και σε όρους απασχολήσεως. Το 2017, το μεγαλύτερο μέρος της αυξήσεως του αριθμού των απασχολουμένων, κατά 26,1 χιλιάδες άτομα, προήλθε, από τον κλάδο του ευρύτερου δημόσιου τομέα (που περιλαμβάνει τη δημόσια διοίκηση, την άμυνα, την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση, την υγεία και τις τέχνες).

Επίσης, ο κλάδος του εμπορίου είχε την αμέσως μεγαλύτερη θετική συμβολή, κατά 21,3 χιλιάδες άτομα, ενώ η βιομηχανία και ο τουρισμός στήριξαν την απασχόληση κατά 16,1 και 9,5 χιλιάδες εργαζόμενους αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανωτέρω τάση συνεχίσθηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Ειδικότερα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2018, σε ετήσια βάση, κατά 64,5 χιλιάδες άτομα. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση της απασχολήσεως είχε και πάλι οι κλάδοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα και του εμπορίου.