Η Amazon δεν δίστασε να ξοδέψει πακτωλό χρημάτων για μια startup

Η Amazon δεν δίστασε να ξοδέψει πακτωλό χρημάτων για μια startup

Διαβάστε τι δήλωσαν ο αντιπρόεδρος παιχνιδιών της Amazon και ο διευθύνων σύμβουλος της Twitch, για την εξαγορά που προκάλεσε έκπληξη στους κύκλους της αγοράς.

Σύμφωνα με τις φήμες που κυριαρχούσαν στην αγορά μέχρι πρόσφατα, η Twitch, μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν άλλους ανθρώπους και να παίζουν βίντεο-παιχνίδια, επρόκειτο να καταλήξει στην αγκαλιά της Google.

Όμως, χθες το απόγευμα ήρθαν τα πάνω-κάτω, και η Amazon ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 970 εκατομμύρια δολάρια για την εν λόγω εταιρεία, ποσό μάλλον χαμηλότερο από την φημολογούμενη προσφορά της Google στο 1 δισ. δολάρια, αλλά και πάλι τεράστιο απ’ όλες τις πλευρές. Μιλάμε για το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβάλλει ποτέ η Amazon για την εξαγορά μιας άλλης εταιρείας.

Αλλά για ποιο λόγο αγοράζει ο μεγαλύτερος διαδικτυακός πωλητής λιανικής μια startup στον κλάδο του game streaming;

Σύμφωνα με την Twitch, μόνο τον Ιούλιο του 2014 επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα της εταιρείας 55 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες. Και όλοι αυτοί παρακολούθησαν πάνω από 15 δισεκατομμύρια λεπτά περιεχομένου που συνδέεται με παιχνίδια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που παράγουν αυτό το περιεχόμενο ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο, και σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ερασιτέχνες και επαγγελματίες παίκτες, κατασκευαστές βίντεο-παιχνιδιών, κριτικοί, και άλλοι.

Μάλιστα, η Wall Street Journal έγραψε τον περασμένο Φλεβάρη ότι η Twitch ήταν υπεύθυνη για το 2% της κίνησης στο ίντερνετ σε ώρες αιχμής. Μόνο τρεις εταιρείες είχαν μεγαλύτερη κίνηση σε ώρες αιχμής: η Apple, η Google και η Netflix.

Για σκεφθείτε το λίγο: η Twitch, μια εταιρεία που εμφανίστηκε το 2011, δημιούργησε περισσότερη διαδικτυακή κίνηση στις ΗΠΑ απ’ ότι το Facebook.

O Έμμετ Σίαρ, διευθύνων σύμβουλος της Twitch, εξηγεί γιατί επιλέχθηκε η Amazon: «Μιλώντας στον Μάικ (Φρατσίνι, αντιπρόεδρο της Amazon Games), μου κατέστη σαφές ότι έχουμε ένα κοινό όραμα για τη βιομηχανία των παιχνιδιών. Παρατηρούμε τις ίδιες τάσεις στον ίδιο χώρο και χρόνο. Και η Amazon αντιμετωπίζει και επιλύει τα προβλήματα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε εδώ στην Twitch».

Ο Φρατσίνι δήλωσε σχετικά: «Σκεφθήκαμε με όρους καταναλωτικής εμπειρίας, βάσει του τι θέλουμε να δημιουργήσουμε και πού μπορούμε να χτίσουμε νέες, πρωτότυπες εμπειρίες για τον καταναλωτή. Αυτό είναι το κίνητρο».

Η Amazon λατρεύει, φυσικά, όσους αγοράζουν παιχνίδια από την Amazon, διότι οι ίδιοι καταλήγουν να επιστρέφουν και να αγοράζουν και άλλα προϊόντα από εκεί. Παράλληλα, ο Φρατσίνι τόνισε και τη σημασία που αυτή η κίνηση θα έχει για να ελκύσει η Amazon τους βασικούς game developers.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Amazon εξαγόρασε την εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Double Helix Games τον Φεβρουάριο, ένα στούντιο γνωστό για τα παιχνίδια Silent Hill: Homecoming και Killer Instinct. Και τον Απρίλιο, η Amazon παρουσίασε το Fire TV, ένα box που επιτρέπει την προβολή παιχνιδιών υψηλής ευκρίνειας.

«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα παιχνίδια είναι η Νο1 ή Νο2 δραστηριότητα σε μια οποιαδήποτε συσκευή με οθόνη», επισημαίνει ο Φρατσίνι. «Κι αν θέλουμε να παραμείνουμε στον κλάδο των συσκευών, πρέπει να έχουμε ισχυρή παρουσία στο χώρο των παιχνιδιών. Η Twitch σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς. Μακροπρόθεσμα, και με έμφαση στην καινοτομία».

Διαβάστε ακόμη: 

Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της Amazon

Στα «χωράφια» της Amazon μπαίνει η Google

Η τρισδιάστατη «επανάσταση» της Amazon