Αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από το Ιράκ

Αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από το Ιράκ

Οι πτήσεις έχουν στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών και όχι τη διεξαγωγή επιθέσεων σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το Ιράκ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Παρασκευή Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι οι πτήσεις αυτές έχουν ως σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών και την προστασία του προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται στη χώρα και όχι τη διεξαγωγή επιθέσεων.

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι οι πτήσεις πάνω από το Ιράκ επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα συνεχιστούν, μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, κυρίως ως αναγνωριστικές αποστολές. Ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη είναι οπλισμένα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.

«Ο λόγος που ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη είναι οπλισμένα είναι κυρίως για την προστασία του προσωπικού μας, τη στιγμή που στη χώρα βρίσκονται στρατιωτικοί σύμβουλοι, στόχος των οποίων είναι να ενεργούν εκτός των ορίων της πρεσβείας», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τον αριθμό επανδρωμένων και μη, αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από το Ιράκ –σε περίπου 30 με 35 την ημέρα- σε μια προσπάθεια να παράσχουν βοήθεια στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι κατά των ανταρτών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Δύο χρόνια, περίπου, αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Ιράκ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά των ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει περιοχές στο δυτικό και βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με το ΙΚΙΛ, ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν εβδομάδες για το σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας της απειλής που προβάλει η οργάνωση, ενώ το ενδεχόμενο να εξαπολυθεί επίθεση εναντίον των ανταρτών αποκλείεται σε αυτό το στάδιο, δήλωσαν την Παρασκευή αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία αποστολής αμερικανικών όπλων που έχει αγοράσει το Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε ακόμη: 

Η HRW επιβεβαιώνει τις μαζικές εκτελέσεις από το ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Αεροπορικές επιδρομές της Συρίας κατά του ΙΚΙΛ στο Ιράκ