Αμερικανική πρωτοβουλία για την ελάφρυνση του χρέους

Αμερικανική πρωτοβουλία για την ελάφρυνση του χρέους
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) (Α) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Δ), κατά την άφιξή τους στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Rose Garden αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στο Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, ενώ θα συναντήσει και τον Αντιπρόεδρο, Mike Pence. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών του να πιέσει την Ευρώπη για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κινήσεων.

 

Πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να πάρουν οι ΗΠΑ, έπειτα από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος συμμετείχε στην κλειστή σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να είναι αποφασισμένος να πιέσει την Ευρώπη για να αποδεχτεί τις θέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν πως οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ με 17%, δεν αποκλείεται να ζητήσουν την σύγκλιση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου – μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο και αφού ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση – και να πιέσουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω λήψη μέτρων για το χρέος.

Ενδεικτικό του παρασκηνίου που υπήρξε, είναι το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και επέμενε να συναντηθούν πριν αυτός επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, όπερ και εγένετο.

Την επόμενη μέρα ο Μνούτσιν αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως του τηλεφώνησε η διευθύντρια του ΔΝΤ και τον ενημέρωσε πως όλα πήγαν καλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν υπήρξαν εντάσεις και η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς “εκπλήξεις”. Και το βασικότερο, ότι το Ταμείο θα επιμείνει ανυποχώρητο στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

«Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε από τις ΗΠΑ ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, καθώς τελικά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ασχολήθηκε με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, παρά το γεγονός ότι σε παλαιότερες δηλώσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ότι δεν θα το κάνει», αναφέρει το ρεπορτάζ.