Αμερικανικό αργό εξάγεται με ελληνικό τάνκερ

Αμερικανικό αργό εξάγεται με ελληνικό τάνκερ

Με ελληνικό δεξαμενόπλοιο οι πρώτες εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου, μετά από 40 χρόνια.

Με την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών -η οποία είχε επιβληθεί από την Ουάσινγκτον ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση στα μέσα της δεκαετίας του ’70- να ισχύει από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016, πλήθος αμερικανικών ενεργειακών ομίλων έχει ήδη δρομολογήσει σημαντικά φορτία προς το εξωτερικό. Το πρώτο εξ αυτών ταξιδεύει ήδη στον Ατλαντικό με προορισμό την Ιταλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», πρόκειται για αργό πετρέλαιο από τα κοιτάσματα της περιοχής Eagle Ford που πούλησε η Conoco Phillips στην εταιρεία εμπορίας Vitol, η οποία ναύλωσε το δεξαμενόπλοιο «Theo T» ναυπήγησης 2003 και χωρητικότητας 73.000 dwt της ελληνικής ναυτιλιακής Ionia Management S.A.

Το γεγονός πως το πρώτο αμερικανικό φορτίο προς το εξωτερικό φορτώθηκε σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο δεν εκπλήσσει όσους είναι εξοικειωμένοι με τα μεγέθη της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 26,49% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου, χωρίς να περιλαμβάνονται τα υπό ναυπήγηση πλοία.

Στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών δείχνουν επίσης πως το 14,28% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου είναι ελληνικών συμφερόντων, εξαιρουμένων και πάλι των υπό ναυπήγηση πλοίων. Το «Theo T» ανήκει στη μικρή για τα συνήθη ελληνικά μεγέθη εδρεύουσα στον Πειραιά ναυτιλιακή Ionia Management, η οποία ελέγχει στόλο έξι πλοίων μεταφοράς αργού.

Πηγή: Καθημερινή