Άμεση εφαρμογή των νέων συντελεστών του ΦΠΑ

Άμεση εφαρμογή των νέων συντελεστών του ΦΠΑ

Από Δευτέρα το νέο καθεστώς – Δείτε όλες τις αλλαγές που προβλέπει.

Από τη Δευτέρα θα ισχύει το νέο καθεστώς του ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015», σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε την πρώτη εγκύκλιο για την κοινοποίηση των διατάξεων με τις πρώτες οδηγίες.

Στο κείμενο της εγκυκλίου, αναφέρεται ότι «μέχρι την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των νέων συντελεστών Φ.Π.Α. στο υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου (TARIC), κατά τον τελωνισμό εμπορευμάτων για τα οποία έχει επέλθει μεταβολή του συντελεστή ΦΠΑ, θα προβαίνετε σε εκ νέου υπολογισμό του ΦΠΑ. Όπου, η ανωτέρω διαδικασία δεν έχει λάβει χώρα ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τελωνισμοί από 16.07.2015 θα διενεργείται συμπληρωματική χρέωση».

Τι αλλάζει με τον ΦΠΑ
Ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στους καφέδες και τα αφεψήματα, στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, στα τιμολόγια των μέσων μεταφοράς, στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης σπιτιών, ρούχων, υποδημάτων και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και αυξήσεις 23%, στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων, φέρνουν από την ερχόμενη εβδομάδα, οι νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς ΦΠΑ που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο.

Aναλυτικά οι αλλαγές στον ΦΠΑ

– Θα ισχύουν τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6% (αντί 6,5% σήμερα)

– Στον ΦΠΑ 23% πάνε κατευθείαν τα λάδια (μαργαρίνες και ό,τι δεν προέρχεται από ελιά), τα μπαχαρικά, το τριμμένο τυρί, τα οστρακοειδή κλπ. Στο 23% θα πάνε και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

– Στο 13% παραμένουν το τυρί (όχι τριμμένο), γάλα, νωπά κρέατα, ψάρια, όσπρια, δημητριακά κλπ. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι παραμένουν μεν στο 13% αλλά φορολογούνται με 23% αν έχουν προσθήκη πχ φρούτων, ζάχαρης, κακάο ή άλλων υλικών. Στο 23% πάνε επίσης φρυγανιές, παξιμάδια και όλα τα αλλαντικά.

– Στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% (από 6,5%) υπάγονται φάρμακα, θέατρα και εκδόσεις.

– Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ πάνε από 6,5% στο 13% από 1.10.2015

– Με 13% βαρύνονται και γεωργικές εργασίες

– Δεν εξαιρούνται από ΦΠΑ 23% φροντιστήρια και σχολές εκμάθησης υπολογιστών.
Επιπλέον, καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ από τα νησιά του Αιγαίου.