Άμεση εκταμίευση 7 δισ. ευρώ θα ζητήσει ο Τσίπρας

Άμεση εκταμίευση 7 δισ. ευρώ θα ζητήσει ο Τσίπρας
Greek Prime Minister Alexis Tsipras is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker (L) ahead of a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, June 3, 2015. Greece's international creditors signalled on Wednesday they were ready to compromise to avert a default even as Athens warned it might skip an IMF loan repayment due this week. REUTERS/Francois Lenoir - RTR4YPFR

Στόχος η κάλυψη άμεσων αναγκών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σύμφωνα με το Ιταλικό πρακτορείο. Πρόταση για συμφωνία – γέφυρα στο τραπέζι. 

Σύμφωνα με το Ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους εταίρους της χώρας στην Ευρωζώνη δάνειο 7 δισ. άμεσα, ώστε να είναι διαθέσιμο σε 48 ώρες. Στόχος η κάλυψη άμεσων αναγκών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

«Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, μια διαπραγματευτική πρόταση, η οποία στην ουσία, μοιάζει με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που απέρριψαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα» λέει το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

«Παρ’ όλα αυτά η Αθήνα θέλει να επιβάλλει εξαιρέσεις στο ΦΠΑ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων» λέει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Αναφορικά με τα στρατιωτικά έξοδα, δεν θα υπάρξουν οι περικοπές που ζητούν οι δανειστές».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup προβλέπει ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Ένα πιθανό σενάριο που συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες είναι να υπάρξει μια συμφωνία – γέφυρα για το επόμενο δίμηνο και από Σεπτέμβριο να συζητηθεί το νέο διετές πρόγραμμα της Ελλάδας.

Το σενάριο για συμφωνία – γέφυρα φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι τόσο στην Αθήνα, όσο και από την πλευρά της Γαλλίας. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι αυτό το σενάριο θα προκρίνει ο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να υπάρξει χρόνος για μια τελική συμφωνία και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Η ευρωζωνη δεν εξετάζει δάνειο-γέφυρα για την Ελλάδα στην παρούσα φάση, ξεκαθάρισε πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του eurogroup ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι:«Δεν πρόκειται να προβούμε σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτό το έχουμε κάνει ήδη. Οι πόρτες τις διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτές, αλλά υπό όρους.»

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε εκτός ευρώ την Ελλάδα. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας γι αυτό», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε πολιτική βούληση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.»

Διαβάστε ακόμη: 

Ο δραματικός διάλογος Τσίπρα-Ολάντ για τις διαπραγματεύσεις