Αναφύτευση μαστιχόδενδρων στη Χίο με τη στήριξη της Alpha Bank

Αναφύτευση μαστιχόδενδρων στη Χίο με τη στήριξη της Alpha Bank
μαστίχα alpha bank

Η τράπεζα στηρίζει την περιβαλλοντική ανάπλαση στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Αρωγός στην προσπάθεια της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για αναφύτευση των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του 2016 στέκεται η Alpha Bank, στο πλαίσιο των ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το περιβάλλον.

Τo 2015 δύο εξελίξεις – ορόσημο σημάδεψαν την ιστορία της μαστίχας της Χίου, αλλά και του ίδιου του νησιού.

Πρώτον, η μαστίχα Χίου λάμβανε τη μονογραφία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φάρμακο για στομαχικές διαταραχές και φλεγμονές του δέρματος. Την ίδια χρονιά, η καλλιέργεια της εντασσόταν, ως πολιτισμικό αγαθό, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δύο σταθμοί κομβικοί για τη μαστίχα της Χίου, που δημιούργησαν νέες προοπτικές για το μέλλον της καλλιέργειας, την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και την επιβίωση των παραγωγών που ζουν από αυτήν.

Έναν μόλις χρόνο αργότερα, η μαστίχα της Χίου θα δεχόταν ένα από τα πιο σκληρά χτυπήματα, με την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2016 να κάνει στάχτη χιλιάδες μαστιχόδενδρα, αλλά και τα όνειρα όλων των ανθρώπων που είχαν δέσει την τύχη τους με αυτή. Μετά από δύο ιστορικούς σταθμούς για την καλλιέργεια του πολύτιμου σχίνου, του μαστιχόδενδρου και της φυσικής ρητίνης που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του, όταν χαραχθούν, με τη μορφή «δακρύων», η καλλιέργεια κλυδωνίστηκε σοβαρά.

Η αξιοποίηση της φαρμακευτικής διάστασης της μαστίχας, όραμα και στόχος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου -που έχει υπό τη σκέπη της 20 Συνεταιρισμούς του νησιού, με τους οποίους συνεργάζονται 4.000 παραγωγοί μαστίχας- κινδύνευε να γίνει παράπλευρη απώλεια των καμένων μαστιχόδενδρων. Στα Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου, ωστόσο, εκεί που βρίσκονται οι περισσότερες εκτάσεις της καλλιέργειας και όπου η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοσχερής, η ελπίδα δεν έγινε στάχτη.

Μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με την ΕΜΧ για τη διάσωση της καλλιέργειας και τη στήριξη του τοπικού οικοσυστήματος είναι και η Alpha Bank, που συνδράμει με τις χορηγίες της στη διαχείριση ενός μοναδικού εθνικού προϊόντος, το οποίο ταυτίζεται με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της Χίου.

Η Alpha Bank, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το περιβάλλον, στάθηκε εξαρχής αρωγός στην προσπάθεια της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για αναφύτευση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Συγκεκριμένα η  ΕΜΧ έχει κατασκευάσει ένα υψηλών προδιαγραφών φυτώριο μαστιχόδενδρων, στην περιοχή Καρδαμάδα – Κάμπου Χίου. Στόχος της λειτουργίας του φυτωρίου είναι να καλύψει τις παραγωγικές ανάγκες των μαστιχοπαραγωγών, με τη διάθεση προς καλλιέργεια πιστοποιημένων φυτών μαστιχόδενδρων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί τόσο η διατήρηση της βιοποικιλότητας των δέντρων ανά περιοχή, όσο και η συνολική ανάκαμψη της παραγωγής μαστίχας στο νησί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα χορήγησε τη διάθεση 2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου προς καλλιέργεια, η διανομή των οποίων θα γίνει αποκλειστικά από την ΕΜΧ στους μαστιχοπαραγωγούς – μέλη της. Με αφορμή τη δωρεά, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα φυτώρια της ΕΜΧ, παρουσία στελεχών της Alpha Bank, εκπροσώπων της ΕΜΧ , της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου –Περιφερειακής Ενότητας Χίου και άλλων τοπικών φορέων.