Ανακοινώνονται οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας – Ποιοι επιβαρύνονται

Ανακοινώνονται οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας – Ποιοι επιβαρύνονται

Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο;

Δεδομένες σε όλες τις κλίμακες πρέπει να θεωρούνται οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία» στόχος είναι να μοιραστεί το οικονομικό βάρος.

Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως σχεδιάζεται να επιβαρυνθούν τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα με κυβισμό από 1.200 κ.εκ. έως 1.600 κ.εκ. και εκπομπή ρύπων από 120 έως 160 γρ./χλμ., τα οποία ανάλογα με την εκπομπή ρύπων επιβαρύνονται από 133 έως 272 ευρώ, με αυξήσεις από 100-200 ευρώ λόγω αλλαγής των συντελεστών ρύπων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές και στα μηδενικά τέλη, τα οποία ουσιαστικά καταργούνται. Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθούν οι συντελεστές για τα τέλη σε αυτοκίνητα που εκλύουν ρύπους από 161 γρ./χλμ και άνω, ενώ στα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας, όπου τα τέλη υπολογίζονται βάσει κυβισμού, αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στα ΙΧ άνω των 2 λίτρων.

Σε ό,τι αφορά στα μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα, (μέχρι τα 1.548 κ.εκ.) σχεδιάζεται να υπάρξουν μικρές μειώσεις λόγω της αντίστοιχης αύξησης στα τέλη στις σχετικές κατηγορίες. Αναφορικά με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, για τα αυτοκίνητα από 1.929 κ.εκ. και άνω, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές μέσω της σύνδεσης του αυτοκινήτου με την εμπορική αξία του.