Ανακούφιση στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας για τα αποτελέσματα των stress tests

Ανακούφιση στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας για τα αποτελέσματα των stress tests

Ο Τζιοβάνι Τρία υποδέχτηκε με ικανοποίηση τα αποτελέσματα για την κατάσταση τεσσάρων ιταλικών τραπεζών.

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία «πληροφορήθηκε με ικανοποίηση» τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν τέσσερις ιταλικές τράπεζες, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Οι τέσσερις εν λόγω τράπεζες είναι οι Unicredit, Ιntesa Sanpaolo, Banco Bpm και Ubi Banca. Όπως αναμενόταν, οι τραπεζικοί αυτοί οργανισμοί δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, το θετικό αυτό αποτέλεσμα μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή «ανάσα ανακούφισης» στην ιταλική κυβέρνηση η οποία, ως γνωστόν, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο της Ρώμης, κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 ο οποίος θεωρείται «εκτός των συμφωνημένων ορίων», από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Banco BPM, πάντως, ήταν μεταξύ των τριών τραπεζών με τη χειρότερη επίδοση. Σύμφωνα με τους αναλυτές όσες τράπεζες δεν κατάφερναν να ολοκληρώσουν το δυσμενές σενάριο της άσκησης διατηρώντας κεφαλαιακό δείκτη πάνω από 5,5% θα κινδύνευαν να αναγκαστούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια ή να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού με υψηλό ρίσκο.