Ανάσχεση κερδών για την Volkswagen;

Ανάσχεση κερδών για την Volkswagen;

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της πτώσης στην τιμή της μετοχής της.

του Ντόρον Λέβιν 

Έφτασε σε τέλμα η πορεία της Volkswagen προς την παγκόσμια επικράτηση;

Το ερώτημα είναι επίκαιρο στη Γερμανία μετά από τις αναφορές από έγκυρο οικονομικό έντυπο ότι οι επικεφαλής της εταιρείας ανησυχούν για την κερδοφορία η οποία υπολείπεται των προβλέψεων. Η μετοχή της VW έπεσε 4% την εβδομάδα που πέρασε, παρότι ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4%. Η απόκλιση αυτή υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θορυβήθηκαν από το σχετικό δημοσίευμα, γεγονός το οποίο η VW διέψευσε.

Το περιοδικό Manager Magazin ανέφερε ότι ο Χανς Ντίτερ Ποτς, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, είπε σε στελέχη ότι η εταιρεία δε θα πιάσει το στόχο κερδών για το 2015 και άρα μπορεί να μην επιτύχει το στόχο του 8% για τα ακαθάριστα έσοδα το 2018.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα με τη VW», είπε η Bernstein Research σε μια ανάλυσή της, επειδή «είχε υποσχεθεί πολλά για την εξοικονόμηση από το έργο MQB και δημιούργησε προσδοκίες που δύσκολα θα εκπληρωθούν». Το MQB είναι το παρατσούκλι του modular vehicle architecture (σπονδυλωτή αρχιτεκτονική οχήματος), η βάση για το νέο VW Golf και πολλά άλλα μοντέλα της Audi, της Skoda, της Seat και άλλων μαρκών.

Διαβάστε ακόμη: Τα 15 μικρότερα μικρά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Bernstein αναμένει ότι η εταιρεία θα έχει κατασκευάσει 5,5 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως από μια πλατφόρμα, σε σχέση με 3 εκατομμύρια οχήματα σήμερα από την πλατφόρμα που θα αντικατασταθεί από το MQB.

Από τo 2009 οι επικεφαλής της VW ισχυρίζονταν ότι το MQB θα τους επιτρέψει να μειώσουν το κόστος κατασκευής κατά 20%. Η Bernstein αποκάλεσε την πλατφόρμα αυτή «υπερδιαφημισμένη» και προειδοποίησε να μην υπάρξουν μεγάλες προσδοκίες για εξοικονόμηση. Η Bernstein είπε ότι ένας ειδικός που ανέλυσε τη νέα πλατφόρμα βρήκε ότι μοιάζει να είναι σχετικά ακριβή, κάνοντας χρήση ακριβών υλικών και μηχανολογικών λύσεων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει στην κατοχή της δώδεκα μάρκες και έχει εντυπωσιακή παρουσία στην ανερχόμενη κινέζικη αγορά, με στόχο να γίνει η νούμερο 1 αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι το 2018 ή και νωρίτερα. Η General Motors και η Toyota δεν έχουν κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά και οι δύο έχουν φιλοδοξίες για επικράτηση στην αγορά ως προς τα κέρδη, την ικανοποίηση των πελατών και τον όγκο πωλήσεων.

Η VW επεκτείνει την πελατειακή της βάση στη Βόρεια Αμερική με την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Τσατανούγκα του Τένεσι όπου θα φτιάχνεται ένα μεσαίο μοντέλο της Passat προορισμένο ειδικά για το αμερικανικό κοινό.

Η Bernstein ανέφερε ότι η VW έχει «αρκετά καλή» αποτελεσματικότητα ως προς την αποδοτικότητα και μάλλον έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βελτίωσης ως προς αυτό το κομμάτι. Εξάλλου και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Honda και η Hyundai απέδειξαν ότι μπορεί να επιτύχουν μεγάλες πωλήσεις από λίγες πλατφόρμες.

Δεν ανησυχούν όλοι για τη VW. Η Deutsche Bank εξέδωσε μια αναφορά ως απάντηση στο άρθρο του περιοδικού, λέγοντας ότι η VW αντιμετώπισε προβλήματα κόστους και κερδοφορίας πριν από μια δεκαετία και οι επικεφαλής απλά φροντίζουν να μην ξανασυμβεί αυτό, εξού και η συνάντηση για την ενημέρωσή τους.

Αυτό που σίγουρα θα αντιλαμβάνεται πλέον η VW είναι ότι, μιλώντας δημοσίως για παγκόσμια κυριαρχία στην αγορά, ο βαθμός ελέγχου από τους σκεπτικιστές και τους σχολιαστές θα αυξάνεται δίχως να είναι ιδιαίτερα κολακευτικά τα σχόλια.

Διαβάστε ακόμη: Φρένο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη