Η «Ανάσταση» των ελληνικών δισκογραφικών εταιρειών

Η «Ανάσταση» των ελληνικών δισκογραφικών εταιρειών
Photo:

Οι ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες είναι εδώ. Διαβάστε τι καταθέτουν πέντε άνθρωποι που κάνουν το μεράκι τους «δουλειά», για χάρη της μουσικής.

Ελληνικές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες και προώθηση εγχώριας μουσικής. Μουσικής που δεν συχνάζει στις μεγάλες πίστες και στα κέντρα διασκέδασης της Πειραιώς και της παραλιακής, μουσικές που φτιάχνονται από αυτούς που κάνουν το μεράκι τους τέχνη. Άνθρωποι με όραμα που έχουν σαν στόχο τους να αναστήσουν την ελληνική παραγωγή και να την προάγουν στο εξωτερικό.

Τις περισσότερες φορές, δεν ζουν από αυτή τους τη δραστηριότητα. Άλλωστε, πόσο κερδοφόρο είναι το να «πουλάς» δίσκους στην Ελλάδα εν έτει 2014;

Οι νέες ελληνικές δισκογραφικές δραστηριοποιούνται πλέον και στο διαδίκτυο και απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό. Η πλειοψηφία της μουσικής που παράγεται είναι ηλεκτρονική ή «ροκ» (alternative) και ο στίχος, αγγλικός.

Κοινώς, το κοινό δεν έχει πια σύνορα. Ωστόσο, η χαρά της κυκλοφορίας δεν συγκρίνεται με την οικονομική απόδοση τόσο για τους ανθρώπους που ευθύνονται για τη διάθεση του υλικού, όσο και για τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Η κάθε εταιρεία, έχει το δικό της όραμα, τη δική της αισθητική και προσέγγιση, και σίγουρα το δικό της στίγμα. Η χρησιμότητα των δισκογραφικών με την πατροπαράδοτη έννοια έχει πλέον αλλάξει μιας και η ψηφιοποίηση είναι γεγονός. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η πίτα των κερδών μοιράζεται ανάμεσα στις Universal Music Group, τη Sony Music Entertainment και τη Warner Music Group. Πολλοί ανεξάρτητοι καλλιτέχνες όμως δεν επιλέγουν τις παραπάνω πολυεθνικές και στρέφουν το βλέμμα τους σε μικρότερους “παίκτες”. Μικρότερης εμβέλειας, όχι όμως και ποιότητας.

Εμείς μιλήσαμε με πέντε εκπροσώπους δισκογραφικών για να μας περιγράψουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος τους. Και φυσικά δεν είναι οι μόνοι, μιας και εκεί έξω οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στη δημιουργία νέων label πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Ζούμε άλλωστε την αποθέωση του «Do It Yourself».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρώτες ελληνικές ηχογραφήσεις σε επίπεδους δίσκους, πραγματοποιήθηκαν το 1896 στις HΠA. Η ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη. Εκεί τυπώθηκαν οι πρώτοι δίσκοι 78 στροφών και βάρους 200 γραμμαρίων. Στις 4 Μαΐου του 1896 με την εταιρεία Berliner «έγραψε» τη φωνή του ο Μιχαήλ Αραχτίντζης, του οποίου η καλλιτεχνική τύχη έκτοτε αγνοείται.

Η πρώτη εγχώρια ανάπτυξη σημειώθηκε το 1930 με την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου της Columbia στον Περισσό. Σήμερα, βιώνουμε την «ανάσταση», ή μάλλον την αποθέωση των ανεξάρτητων πρωτοβουλιών.

Ο λόγος λοιπόν, στους «εγκεφάλους».

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr