Αναστέλλει την παραίτησή του ο Χαρίρι και παραμένει πρωθυπουργός του Λιβάνου

Αναστέλλει την παραίτησή του ο Χαρίρι και παραμένει πρωθυπουργός του Λιβάνου
epa06343940 Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks to his supporters at his home at downtown Beirut, Lebanon, 22 November 2017. Hariri, who had recently announced his resignation, said he would temporarily refrain from stepping down from office at the behest of the country's president. EPA/WAEL HAMZEH

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός επέστρεψε στη Βηρυτό και μίλησε για όσα συνέβησαν κατά το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία.

«Το διάστημα που πέρασε λειτούργησε ίσως σαν μια αφύπνιση για όλους μας ώστε να φροντίσουμε τα συμφέροντα του Λιβάνου, αντί να κοιτάμε τα προβλήματα γύρω μας», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, ο οποίος επέστρεψε αυτήν την εβδομάδα στην πατρίδα του, επισημαίνοντας ότι «αναστέλλει» την παραίτησή του έπειτα από αίτημα του προέδρου Μισέλ Αούν.

Σε ομιλία του από την ετήσια διάσκεψη τραπεζών που πραγματοποιείται στη Βηρυτό, ο Χαρίρι είπε ότι «τα προβλήματα γύρω μας είναι σημαντικά, αλλά αυτά του Λιβάνου είναι πιο σημαντικά». Ο Χαρίρι αναφερόταν στην κρίση που προκλήθηκε από την αιφνιδιαστική του απόφαση να παραιτηθεί και η οποία ανακοινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου επανέλαβε επίσης την ανάγκη η χώρα να μείνει πιστή στην τακτική της της μη ανάμειξης στις περιφερειακές συγκρούσεις, «όχι μόνο στα λόγια, αλλά και εμπράκτως». Η δήλωσή του αυτή μοιάζει να αποτελεί αναφορά στη Χεζμπολάχ, ο ρόλος της οποίας έχει προκαλέσει ανησυχία στη Σαουδική Αραβία, μακροχρόνιο σύμμαχο του Χαρίρι.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι βασική μας ανησυχία είναι η σταθερότητα και ότι πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», επεσήμανε.

Ο Χαρίρι είχε επισημάνει χθες Τετάρτη ότι η απόφασή του να αναστείλει την παραίτησή του θα οδηγήσει «σε έναν υπεύθυνο διάλογο που θα αφορά τα ζητήματα που διχάζουν και τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις του Λιβάνου με τους Άραβες αδελφούς του».

Δείτε ακόμη: Ένας πρωθυπουργός αξίας 1,4 δισ. δολαρίων – Ποιος είναι ο Σαάντ αλ-Χαρίρι;