Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις φαινομένων παιδικής εργασίας αναγκάζουν την Apple σε αλλαγές

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις φαινομένων παιδικής εργασίας αναγκάζουν την Apple σε αλλαγές
epa05202292 (27/28) A miner carries sacks filled with gold-containing ores that he and others extracted from the mine at a gold mining site in Osiri, Migori county, western Kenya, 01 March 2016. The recent explorations conducted by the government and private companies are said to have revealed large gold deposits in western Kenya, which could lead to the large-scale commercial mining that could put Kenya on the map of the top gold producers in Africa. EPA/DAI KUROKAWA PLEASE REFER TO ADVISORY NOTICE (epa05202265) FOR FULL PACKAGE TEXT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιογραφική έρευνα για τα ορυχεία κοβαλτίου στο Κονγκό φέρνουν σε δύσκολη θέση τη βιομηχανία σύγχρονης τεχνολογίας.

Η Apple σταμάτησε να προμηθεύεται κοβάλτιο που εξορύσσεται με τα χέρια από το Κονγκό, μετά τις αποκαλύψεις για εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που περιλαμβάνουν ακόμη και παιδιά.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η νέα πολιτική που εφαρμόζει θα ισχύσει έως ότου αποδειχθεί ότι η αλυσίδα προμηθευτών του συγκεκριμένου μετάλλου, που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των iPhone και iPad, παρουσιάσει τους «απαραίτητους κανόνες προστασίας» για τους εργάτες και αποδείξει πως δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στις εξορύξεις.

Η δήλωση εκπροσώπου της εταιρείας στην εφημερίδα Washington Post ήρθε μετά την αποκάλυψη του βρετανικού δικτύου Sky News σχετικά με τα διαβόητα ορυχεία του Κονγκό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, στα συγκεκριμένα ορυχεία εργάζονται παιδιά ηλικίας ως και 8 ετών για 12 ώρες τη μέρα σε εξαιρετικά επίπονες και άσχημες συνθήκες. Μάλιστα υπήρχαν και αναφορές για καθημερινούς ξυλοδαρμούς των παιδιών από τους υπεύθυνους των ορυχείων.

Οι εργάτες αυτών των ορυχείων, όπου η εξόρυξη του μετάλλου γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το χέρι, υποφέρουν από κακουχίες και κακομεταχείριση, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Τούνελ τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, μόνο και μόνο για τη μείωση του κόστους εξόρυξης κοβαλτίου που χρειάζονται οι εταιρείες κατασκευής έξυπνων κινητών και άλλων συσκευών. Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο το Κονγκό βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς προμηθεύει τις τεχνολογικές εταιρείες με το 60% της συνολικής παραγωγής του μετάλλου.

Πέρσι η WP είχε δημοσιεύσει δική της έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία κοβαλτίου του Κονγκό και τα φαινόμενα παιδικής εργασίας. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε την κινεζική εταιρεία Zhejiang Huayou Cobalt Company, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή κοβαλτίου στη χώρα και προμηθεύει πολλές γνωστές εταιρείες – μεταξύ αυτών και την Apple.

Η Apple αποτελεί μια από τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες των προμηθευτών της και προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο υψηλά τα επίπεδα ποιότητας των συνεργατών της. Κάθε χρόνο εκδίδει αναλυτικά στοιχεία για κάθε εταιρεία που εμπλέκεται στη διαδικασία προμηθειών και παραγωγής, όμως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι έλεγχοι δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μετά από την περσινή αποκάλυψη της Washington Post η Apple ξεκίνησε διαδικασίες ελέγχου αλλά δεν σταμάτησε να προμηθεύεται κοβάλτιο από τους επίμαχους προμηθευτές. Όμως μετά από τις αποκαλύψεις του Sky News, η εταιρεία έκανε ένα σημαντικό βήμα. Δήλωσε ότι θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνει για τους προμηθευτές χρυσού και βολφραμίου και θα ενισχύσει περισσότερο τις διαδικασίες ελέγχου της εξόρυξης.