Αναβάθμιση του ρόλου του ΟΛΠ ως διαμετακομιστικού κόμβου στην Ευρώπη

Αναβάθμιση του ρόλου του ΟΛΠ ως διαμετακομιστικού κόμβου στην Ευρώπη
Στις εγκαταστάσεις της COSCO PCT έφτασε το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κίνα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ και τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ενισχύουν σημαντικά τον ρόλο των μεταφορών στην ελληνική οικονομία.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά η τελετή εγκαινίων της επέκτασης του προβλήτα ΙΙΙ του ΟΛΠ, παράλληλα με τον παρθενικό ελλιμενισμό του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς containers “Cosco Shipping Taurus“, ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει υποδεχτεί ποτέ το λιμάνι του Πειραιά.

Η προβλήτα ΙΙΙ που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, θα μπορεί να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο τέτοια πλοία με δυναμικότητα μεταφοράς 20.000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών (teu).

Οι δυνατότητες του νέου προβλήτα εδραιώνουν το λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά λιμάνια. Με την ολοκλήρωση των έργων, η χωρητικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 6,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια από 5,5 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα. Επιπλέον ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια μπορεί να διαχειριστεί ετησίως και ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ.

Κατά την τελετή εγκαινίων του προβλήτα ΙΙΙ, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, το οποίο σε συνδυασμό με μια σειρά έργων και παρεμβάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας εντός του 2018, πρόκειται να καταστήσουν την Ελλάδα κρίσιμο διαμετακομιστικό κόμβο στην Ευρώπη, μεταξύ Ανατολής, Δύσης, Βορά και Nότου.

«Η Ελλάδα πράγματι ήτανε πολύ πίσω στο σιδηρόδρομό της γι’ αυτόν τον λόγο τρέχουμε τις υποδομές των σιδηροδρόμων», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «μέσα στο 2018 ολοκληρώνονται τα σιδηροδρομικά έργα στην περιοχή της Τιθορέας Δομοκού, αλλά και στην περιοχή Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης με Ειδομένη, ώστε η μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά προς τις βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη, να γίνεται με μείωση τριών ωρών».

Πλέον, η μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από 8 ώρες θα χρειάζεται μόνο πέντε, ενώ θα υπάρχει και μείωση του κόστους κατά 20% μέχρι τα ελληνικά σύνορα, δήλωσε ο υπουργός και εκτίμησε ότι η Ελλάδα πλέον, κάνει ένα ακόμα βήμα προκειμένου να καταστεί κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα την επόμενη Τετάρτη αποκτά μετά από οργανωμένες προσπάθειες, τον τίτλο του δόκιμου μέλους του οργανισμού TRACECA (Transport Corridor Europe – Caucasus – Asia) για την προώθηση του εμπορίου της Ευρασίας στην ΕΕ, που μέλη αυτού του οργανισμού είναι το Ιράν, η Αρμενία, η Γεωργία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βουλγαρία η Ρουμανία και άλλες χώρες. Η Ελλάδα, όπως είπε ο υφυπουργός, απουσίαζε από αυτό το πολύ κρίσιμο τομέα και για παίξει ρόλο διεθνώς ως διαμετακομιστικός κόμβος.

«Σήμερα είναι μία ημέρα, όπου εγκαινιάζουμε ουσιαστικά ένα ακόμα βήμα στον τομέα της ανάπτυξης των μεταφορών της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο κ.Μαυραγάνης και τόνισε ότι για πρώτη φορά το 2017 ο τομέας των μεταφορών ξεπέρασε τον τομέα του τουρισμού σε αναπτυξιακό ρυθμό. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι ο τομέας των μεταφορών στην Ελλάδα είχε ανάπτυξη 18%, και για πρώτη φορά ήταν πάνω από τον τουρισμό, που περιορίστηκε στο 14%. Εκτίμησε δε, ότι ο τομέας των μεταφορών μπορεί να δώσει δύο με τρεις μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και γι’ αυτό όπως τόνισε, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο αυτό.

Το «Cosco Shipping Taurus» που κατασκευάστηκε το 2018 έχει μήκος 399,82 μέτρα και πλάτος 58,72 και είναι εξοπλισμένο για 1.000 teu ψυκτικής χωρητικότητας. Το πλοίο σχεδιάστηκε από τη θυγατρική της Κρατικής Εταιρείας Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Κίνας (CSSC) και στο πλαίσιο των τακτικών δρομολογίων του θα πραγματοποιεί δρομολόγια σε όλο τον κόσμο με αφετηρία την Κίνα. Το «China Cosco Taurus» που είναι «αδελφό» πλοίο με το «China Cosco Aries», είναι ένα από τα Giga Carriers, όπως αποκαλούνται τα κολοσσιαία αυτά πλοία άνω των 18.000 teu, που υπηρετούν τον νέο «θαλάσσιο» Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη.