Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ προσπαθεί να μπλοκάρει το Netflix από τα Όσκαρ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ προσπαθεί να μπλοκάρει το Netflix από τα Όσκαρ
epa06441435 US director Steven Spielberg poses for photographers upon his arrival at the premiere of the film 'The Post' in Milan, Italy, 15 January 2018. EPA/DANIEL DAL ZENNARO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο διάσημος σκηνοθέτης διαφωνεί κάθετα με την παρουσία των ταινιών της πλατφόρμας streaming στα βραβεία της Ακαδημίας.

Το ότι η ταινία «Roma» του Netflix προτάθηκε για δέκα Όσκαρ στην φετινή διοργάνωση και κατέληξε να λάβει τρία, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Μάλιστα, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ήταν ένας από τους επικριτές της πλατφόρμας, λέγοντας ότι θα πρέπει οι παραγωγές της να λαμβάνονται υπόψη για Emmy, όχι για Όσκαρ.

Πώς ο Στίβεν Σπίλμπεργκ προσπαθεί να μπλοκάρει το Netflix από τα Όσκαρ

Ο διάσημος σκηνοθέτης, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας των σκηνοθετών της Ακαδημίας, θα εισηγηθεί στην ετήσια συνάντηση των μελών τον αποκλεισμό ταινιών όπως το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν που φέτος τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Ο Σπίλμπεργκ υποστηρίζει πως με τα τωρινά δεδομένα, το Netflix θα πρέπει να ανταγωνίζεται μόνο για βραβεία Emmy και φέρεται να μην αναγνωρίζει την κινηματογραφική αξία της πλατφόρμας. Οι αποφάσεις θα παρθούν τον Απρίλιο και λέγεται πως ο Σπίλμπεργκ έχει αρχίσει έντονο lobbying για να περάσει τη γραμμή του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ενστάσεις της ομάδας που στηρίζει την πρόταση αυτή είναι πολλές. Ο Σπίλμπεργκ φέρεται να υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως το Netflix δεν αναφέρει το box office και συχνά δεν τηρεί τον όρο για το πόσο ή πότε πρέπει να έχει προβληθεί μια ταινία στους κινηματογράφους πριν προταθεί για βραβείο.

Αλλά οι τελευταίες προσπάθειες του Σπίλμπεργκ δεν βρίσκουν τους πάντες σύμφωνους. Η Άβα Ντουβερνάι, η οποία κέρδισε το βραβείο Όσκαρ το 2017 για τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ του Netflix «13th» είναι μια από τις φωνές που αντιδρούν και ζητά από την Ακαδημία να ακουστούν όλες οι απόψεις στο Συμβούλιο.

Ο ηθοποιός Μπρους Κάμπελ επέκρινε το σχέδιο επίσης. «Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκοπεύει να σιγουρευτεί ότι το Netflix δεν θα έχει ποτέ άλλο φιλμ υποψήφιο για Όσκαρ όπως το Roma. Συγγνώμη, κύριε Σπίλμπεργκ, αυτή δεν είναι τηλεοπτική ταινία- είναι πιο εντυπωσιακή όσο οτιδήποτε υπάρχει εκεί έξω. Κάντε μια ταινία με το Netflix», έγραψε. Αντίθετος είναι όμως και ο ηθοποιός Ζαν Έλη που σχολίασε πως ο Σπίλμπεργκ προσπαθεί να σταματήσει τους άλλους από το να βλέπουν τη δουλειά τους να διακρίνεται.

Ο σκηνοθέτης δεν έχει σχολιάσει επισήμως τα ρεπορτάζ που τον θέλουν να ετοιμάζεται επισήμως για «πόλεμο« με το Netflix.

Τι απαντά το Netflix

«Αγαπάμε το σινεμά. Ορίστε μερικά ακόμα πράγματα που αγαπάμε», ανέφερε το Netflix σε ανάρτησή του στο Twitter, μέσω του επίσημου λογαριασμού των ταινιών του, Netflix Film, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τρία επιχειρήματα υπέρ της κυκλοφορίας ταινιών στις υπηρεσίας streaming.

Συγκεκριμένα, το Netflix υπογράμμισε τη δυνατότητα των υπηρεσιών streaming να προσεγγίσουν το κοινό, που σε άλλη περίπτωση θα αποκλειόταν από τις κινηματογραφικές αίθουσες, το ότι οι ταινίες με αυτόν τον τρόπο έχουν τις ίδιες ημερομηνίες κυκλοφορίας σε διαφορετικές χώρες και ότι δίνει στους κινηματογραφιστές περισσότερες διεξόδους, ως αιτιολογίες, για τις οποίες θα πρέπει η πλατφόρμα να θεωρηθεί ένας διανομέας ταινιών σαν όλους τους άλλους.

«Αυτά τα πράγματα δεν αλληλοαποκλείονται», κατέληξε το Netflix σχετικά με το σχίσμα μεταξύ υπηρεσιών streaming και παραδοσιακών διανομέων ταινιών.