«Ανάβουν οι μηχανές» για τις στρατηγικές επενδύσεις

«Ανάβουν οι μηχανές» για τις στρατηγικές επενδύσεις

Τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων παρουσίασε το Invest in Greece - Για διοικητική «επανάσταση» κάνει λόγο ο Νότης Μηταράκης.

«Η σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδια πλέον για την αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, αποτελεί μια μεγάλη επανάσταση για τη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε μια ενιαία Γενική Διεύθυνση θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων καθώς και στην άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων για τους επενδυτές», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά την ενημέρωση από εκπροσώπους του Invest in Greece (IiG) για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα διαχειριστεί η νεοσύστατη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων (ΓΔΣΕ), ως Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή.

«Η λειτουργία της συνιστά μια καινοτομία, που θα καταστήσει το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας πιο φιλικό και ελκυστικό για τις μεγάλες επενδύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, αλλά και η κοινωνία για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας. Το χρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας δεν καταπολεμάται με ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή», είπε ακόμη ο υφυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Στην τελική ευθεία για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων πρόκειται να δραστηριοποιηθεί σε αρκετούς διοικητικούς τομείς, οι οποίοι δομικά χωρίζονται ως εξής:

Α) Η Διεύθυνση Αναπτυξιακής Στρατηγικής, με τα Τμήματα:
– Οργάνωσης Αναπτυξιακής Στρατηγικής με αρμοδιότητες την οργάνωση και τον συντονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας των στρατηγικών επενδύσεων, τη χάραξη εθνικής στρατηγικής επενδυτικής πολιτικής, τον σχεδιασμό και την οργάνωση των στρατηγικών επενδύσεων, την ευθύνη εναρμόνισης των αναπτυξιακών δράσεων Υπουργείων και Οργανισμών και τη συνεργασία με φορείς και ινστιτούτα με αρμοδιότητα τη μελέτη της οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας.
– Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), με αρμοδιότητα τη σύνταξη σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων, με τα οποία καταρτίζονται Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων, κατά το άρθρο 5 του ν. 4146/2013 (Α΄90 ).
– Δημοσίων Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την υλοποίηση επενδύσεων που προέρχονται από τις ως άνω συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ως Στρατηγικές Επενδύσεις.

Β) Η Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων, με τα Τμήματα:
– Πολεοδομία
– Περιβαλλοντικών Όρων
– Δασών
– Αιγιαλού & Παραλίας
– Αρχαιολογικών Αδειών με αρμοδιότητα την έκδοση των αδειών δόμησης και κατεδάφισης, την προώθηση και έκδοση των λοιπών απαιτουμένων αδειών, για τη λειτουργία Στρατηγικών Επενδύσεων.

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη
Με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πίαρς, συναντήθηκε ακόμη σήμερα ο κ. Μηταράκης, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η προώθηση των επενδύσεων ιδιωτικών αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, αλλά και οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, ιδιαίτερα δε, η Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Πένι Πρίτζκερ στις 21 Νοεμβρίου στην Αθήνα και της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να προωθηθούν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που τέθηκαν από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Επετεύχθη η πρώτη συμφωνία για το Παγκόσμιο Εμπόριο