Αναβρασμός από την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

Αναβρασμός από την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ΕΣΕΕ και ξενοδόχοι προειδοποιούν ότι η άνοδος του κατώτατου ορίου ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους επιχειρηματικούς φορείς προκαλεί η έντονη φημολογία ενδεχόμενης αύξησης του κατώτατου ΦΠΑ από 6,5%.

Σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η τρόικα απαιτεί την αύξηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% και του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα, ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης, δήλωσε ότι το επιμελητήριο είναι αντίθετο σε τέτοια μέτρα και συμπλήρωσε: «ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην ενδώσει και να μην επιλέξει τις εύκολες λύσεις για να καλύψει τρύπες».

Ο κ. Ρεκλείτης είπε ότι οι απαιτήσεις της τρόικα, μετά από 5 χρόνια αφαίμαξης της οικονομίας για να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις των δανειστών, ξεπερνούν κάθε λογική καθώς απαιτεί την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος καλύπτει βασικές ανάγκες των καταναλωτών αλλά και ανάγκες της διατήρησης του τουριστικού ρεύματος, από το 6,5% στο 13% στα βιβλία, στις εφημερίδες και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων αλλά και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις τραυματίζεται η μοναδική αναπτυσσόμενη πηγή εσόδων, στη περίοδο της κρίσης, ο τουρισμός. Στην πράξη τον κάνουν ακριβό και έμμεσα κατευθύνουν τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς όπως για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία και στα, ανταγωνιστικά της χώρας μας, γερμανικών συμφερόντων τουριστικά συγκροτήματα και εγκαταστάσεις εκεί ενώ, εκτός λογικής χαρακτηρίζεται και κάθε παρόμοια κίνηση για τα τσιγάρα.

Σχετικά με τα τσιγάρα ανέφερε ότι ο ΕΦΚ είναι ήδη σε απαγορευτικά επίπεδα και στην ουσία έχει μετατραπεί σε οικονομικό βασανιστήριο τόσο για τους καπνιστές όσο και για τις επιχειρήσεις διανομής του τσιγάρου.

Μεταξύ 2009 και 2014 ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα να πλησιάζει πλέον το 86% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής τους.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι λόγω της αύξησης της φορολογίας, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων την περίοδο 2009-2013 ακολουθεί πτωτική πορεία, με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 36% και της αξίας πωλήσεων κατά 52%.

Ο κ. Ρεκλείτης ζήτησε από την κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε αυτή την αύξηση αποβλέποντας σε «σίγουρα έσοδα» για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό γιατί, «όχι μόνο δεν θα είναι κανένα έσοδο σίγουρο, αλλά θα υπάρξουν πολλές παράπλευρες απώλειες στα έσοδα του κράτους, λόγω διόγκωσης του λαθρεμπορίου, και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις διανομής, όπως τα πρατήρια χονδρικής και τα περίπτερα λιανικής».

Αντιδρά η ΕΣΕΕ σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ
Οι μικρομεσαίοι της αγοράς ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα και να μην υποκύψει στις απαιτήσεις περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών και κοινωνικών παροχών, καθώς και στη μεταβολή του ΦΠΑ, διότι οι αποφάσεις αυτές θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα στη νησιωτική μας οικονομία.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο κ. Κορκίδης σχολίασε: «…εμείς θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε και οι δανειστές που μπορούν δεν θέλουν να περάσουμε άμεσα στην επόμενη φάση. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα προβλήματα, που διαρκώς παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, διερωτάται κανείς εάν έχει αξία να διατυπωθεί μία ακόμα έκκληση, ώστε να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί ένας άνθρωπος της αγοράς, αναφορικά με τα παζάρια και τον τρόπο της διαπραγμάτευσης είναι κατά πόσο τελικά επιδιώκεται να κλείσει μια ισορροπημένη συμφωνία;”

Όμως, όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του, “το θρίλερ της σύγκλισης μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία, στο εμπόριο και στη λειτουργία της αγοράς. Λίγες εβδομάδες πριν τις γιορτές, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να ενταθεί η ανασφάλεια του καταναλωτικού κοινού, να μειωθεί η εμπορική κίνηση και να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ρευστότητα των επιχειρήσεων στην αγορά”.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ακόμη ότι η τρόικα πρέπει να καταλάβει πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις και είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση.

«Η αγωνία μας και η αβεβαιότητα για το αύριο, δυστυχώς, παρατείνονται όπως φαίνεται μαζί με το Μνημόνιο. Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους εμπλεκόμενους, εντός και εκτός Ελλάδας, να επιδείξουν ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, ώστε να μην έχουμε ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα…» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ζητάει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Αντώνη Σαμαρά, το ΞΕΕ τονίζει: «Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισής του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες».

«Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή», τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης στην επιστολή του.

Το ΞΕΕ σημειώνει ότι η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αυξήσεις αυτές είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική επίπτωση στην εθνική οικονομική δραστηριότητα, με άμεσο αποτέλεσμα την καταγραφή, θετικής ανάπτυξης το Γ’ τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από το 2008.

Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης, το ΞΕΕ σημειώνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ