Αναζητείται το περιτύλιγμα της συμφωνίας

Αναζητείται το περιτύλιγμα της συμφωνίας
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας(Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) συνομιλούν στην Ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015. Συνεχίζεται για τελευταία μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2016, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έπειτα από φανερή ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τι φέρεται να έχει δεχθεί η κυβέρνηση και ποιες ενέργειες απομένουν για να τελειώσει η διαπραγμάτευση.

 

Η κυβέρνηση αναζητεί πλέον το περιτύλιγμα, προκειμένου να εμφανίσει τη συμφωνία, για τα επώδυνα μέτρα, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ της διετίας 2019-2020.

Η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters το μεσημέρι της Τετάρτης, αν και δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την Κομισιόν, δείχνει ότι αυτό που μένει είναι να συμφωνηθεί το πώς θα παρουσιαστούν τα μέτρα, αφού από τη μια το πακέτο είναι “βαρύ”, από την άλλη, τα όποια αντίμετρα δεν θα είναι ικανά να καλύψουν το πολιτικό κόστος, που θα φέρει η ψήφισή τους.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί μείωση των συντάξεων, ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2019 και όχι από το 2020, όπως επεδίωκε. Το 1% υπολογίζεται με το αυξημένο ΑΕΠ του 2019, κατά συνέπεια, το πόσο θα προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, επειδή το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 1% του ΑΕΠ δεν επιτυγχάνεται μόνο με περικοπές στις κύριες συντάξεις, φαίνεται πως έρχεται νέο μαχαίρι και στις επικουρικές για να βγει ο λογαριασμός.

Άλλο 1% του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ) θα εξοικονομηθεί με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, ενώ και το μεγάλο “αγκάθι” της ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με το Reuters, οδεύει προς λύση μέσω της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Το πρακτορείο υποστηρίζει πως έχει κλείσει και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιακών, με το πάγωμα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων να συνεχίζεται έως το τέλος του προγράμματος. Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο για τις  ομαδικές απολύσεις, μετά από συμφωνία του ΔΝΤ.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, αλλά και πηγές της Κομισιόν και της ΕΚΤ δήλωναν πως «υπάρχει μεν πρόοδος, αλλά δεν έχει επέλθει συμφωνία», χωρίς να αποκαλύπτουν εάν μετά  από αυτή την εξέλιξη επιστρέφει το κουαρτέτο στην Αθήνα.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως «όταν υπάρξει συμφωνία θα την ακούσετε από επίσημα χείλη», συμπληρώνοντας πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία, όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών» και επαναλάμβαναν πως ο στόχος να έχουμε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι  εφικτός.

Άγνωστο, πάντως παραμένει το ποια θα είναι τελικά τα αντίμετρα, που θα παρουσιαστούν ως «περιτύλιγμα» των μέτρων, που πλήττουν ακόμη και χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους των 400-460 ευρώ, αλλά και τον «σκληρό κομματικό πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρά στην πώληση της ΔΕΗ.