Ανδρέας Χριστοδουλίδης: «Απογειώνοντας» τα κέρδη της Zela Aviation

Ανδρέας Χριστοδουλίδης: «Απογειώνοντας» τα κέρδη της Zela Aviation

Ο Ελληνοκύπριος ιδρυτής του αερομεταφορέα μιλά στο Fortune για το πάθος του για τα αεροπλάνα και αποκαλύπτει τα επόμενα βήματά του.

Η δραστηριοποίηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι δύσκολο «σπορ». Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και λίγοι είναι οι επιχειρηματίες που καταφέρνουν, μαζί με τους επιβάτες, να «απογειώσουν» και τα κέρδη τους. Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, έπειτα από μια δεκαετία ενεργούς δράσης, έχει αποδείξει ότι διαθέτει και δεξιοτεχνία «πιλότου» και στόφα επιχειρηματία.

Η Zela Aviation το 2016 συμπλήρωσε δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, μια δεκαετία που συνοδεύτηκε από ταχεία ανάπτυξη, εξέλιξη και απρόσκοπτη κερδοφορία. Παρά την κρίση που χτύπησε την Κύπρο και το «κούρεμα» καταθέσεων που ισοπέδωσε την πλειονότητα των επιχειρήσεων στο νησί της Αφροδίτης, η διοίκηση της αεροπορικής «πέταξε» μακριά από τα οικονομικά εμπόδια που ορθώθηκαν, και κατάφερε να κλείσει τον ισολογισμό της με θετικό πρόσημο. Παράλληλα, με σταθερά βήματα εδραιώθηκε ως μία από τις κυριότερες εταιρείες εκμίσθωσης και ναύλωσης αεροσκαφών της Ευρώπης, με σημαντικό μερίδιο αγοράς στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

«Ιδρύοντας την Zela Aviation είχα στόχο να εξαργυρώσω το πάθος μου για την αεροπορία, τις γνώσεις και την εμπειρία μου, δημιουργώντας μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε αεροπορικές εταιρείες που δεν είχαν αυτήν τη δυνατότητα, δυναμική ή τις απαραίτητες διασυνδέσεις», αναφέρει στο FortuneGreece ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ανέπτυξε συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα εταιριών από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική.

Η ιστορία του αρκετά ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι πριν τη δημιουργία της Zela Aviation, ασχολήθηκε με τη σύσταση της ΤΕΑ Hellas, μιας αεροπορικής εταιρείας που τελικά δεν «πέταξε» ποτέ. Ακολούθησε η ίδρυση, η ανάπτυξη και η εδραίωση της πρώτης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας στην Κύπρο, της Helios Airways. «Δούλευα σε αυτήν μέχρι τη μέρα αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την πώληση της από την οικογένεια μου, οκτώ μήνες πριν το τραγικό δυστύχημα της 14 Αυγούστου 2005», διευκρινίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επιχειρηματικά έχει γυρίσει σελίδα, παραμένει, όμως, στον κλάδο που γνωρίζει καλά. Η Zela Aviation εδρεύει στη Λεμεσό και διατηρεί γραφεία σε Λονδίνο και Μάντσεστερ, ενώ διαθέτει ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, με πολυετή πείρα στον τομέα των αερομεταφορών και προϋπηρεσία σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού.

«Ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός της εταιρείας μας είναι αναμφίβολα το κύριο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Η εταιρεία καταβάλει μέγιστη προσπάθεια στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον κάθε πελάτη ξεχωριστά και στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων», τονίζει.

Αυτό βοηθά, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στη δημιουργία ισχυρών δεσμών και στην επαναλαμβανόμενη προτίμηση πολυάριθμων εταιρειών. Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία του έχει συνάψει στρατηγικής σημασίας συμφωνία με τον εθνικό αερομεταφορέα της Μογγολίας, για την αντιπροσώπευση της αεροπορικής εταιρείας με σκοπό την εκμίσθωση της πλεονάζουσας χωρητικότητάς της.

Από την εμπειρία του έχει διδαχθεί πως η αγορά απαιτεί ευελιξία και καινοτομία και πως οι ραγδαίες μεταβολές στον τρόπο λειτουργίας του ανταγωνισμού επιτάσσουν τη συνεχή προσαρμογή της εκάστοτε στρατηγικής. Γι’ αυτό και η Zela Aviation επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό και με σταθερά βήματα επεκτείνεται στον τομέα των αγοραπωλησιών αεροσκαφών, καθώς και στη μακροχρόνια εκμίσθωση αεροσκαφών για την επιχειρησιακή επέκταση του στόλου, πτητικού έργου και δικτύου των πελατών μας.

 

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι αεροπορικές με τις καλύτερες οικονομικές θέσεις του κόσμου

«Λειτουργούμε ως μια οικογένεια που η ομάδα της δουλεύει αρμονικά, σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των υπάλληλων είναι μαζί μας από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα παροτρύνει όσους θέλουν να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις να εστιάσουν σε κάτι που τους  ενδιαφέρει πολύ, να έχουν πάθος, να αγαπούν αυτό που κάνουν, και να εντοπίσουν τα προτερήματά τους στον τομέα αυτό.

«Υπάρχουν βέβαια πολλά μονοπάτια τα οποία μπορεί να ακολουθήσει κανείς, αλλά πιστεύω πως πάντα πρέπει να αρχίζουμε από χαμηλά, ώστε να εκτιμούμε την αιτιακή σχέση μεταξύ του κόπου μας και της ενσάρκωσης των ονείρων μας, και φυσικά για να αποκτούμε την απαραίτητη πείρα και γνώσεις. Κάθε άνθρωπος -και ιδιαίτερα ένας νέος άνθρωπος- πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και παράλληλα να μαθαίνει από τα λάθη του, χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ».

Αναγνωρίζει πως η μεταβλητότητα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα των αερομεταφορών, την οποία και καλείται να αντιμετωπίζει κάθε χρόνο. Επισημαίνει πως λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού πολλές αεροπορικές εταιρείες εξαναγκάζονται σε πτώχευση, με αποτέλεσμα ένα μέρος του πελατολογίου της Zela Aviation κάθε χρόνο να αλλάζει. Επιπλέον, λόγω της φύσης της δουλειάς και του μεσολαβητικού ρόλου της εταιρείας, σε πολλές περιπτώσεις οι ηθικοί φραγμοί κάποιων συνεργατών θυσιάστηκαν στον βωμό του εύκολου κέρδους και τις καιροσκοπίας. «Μέσα από τα χρόνια, διδάχθηκα από τα λάθη μου και έμαθα να θέτω σωστά κριτήρια στην επιλογή των συνεργατών μου, για να μπορώ να παρέχω τις βέλτιστες υπηρεσίες στους πελάτες της εταιρείας».

Αντιμετωπίζοντας την εποχικότητα του ταλανίζει την αγορά της Ευρώπης, η Zela Aviation αναπτύσσεται σταδιακά και σε άλλες αγορές, κυρίως της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Στρατηγική που φαίνεται να αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθιστώντας την εταιρεία παγκόσμιο πρωταγωνιστή στον τομέα της. Το εταιρικό brand χαίρει πλέον ευρείας αποδοχής και αναγνωρισιμότητας, ενώ έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα της Ευρώπης.

Δεδομένου ότι ο τομέας των αερομεταφορών δεν υπόκειται σε ένα συμβατικό εργασιακό ωράριο, ο κ. Χριστοδουλίδης είναι αναγκασμένος να δουλεύει ακατάπαυστα για να φέρει εις πέρας την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών. Ωστόσο, η σωματική κούραση απαλύνεται από το πάθος και την αγάπη του για τη δουλειά, η οποία τρόπον τινά είναι και το χόμπι του. Ομολογεί πως πολλές φορές προσπαθεί  να ξεκλέψει λίγες ώρες από το πρόγραμμά του για μια απόδραση κάποιο Σαββατοκύριακο, ενώ το καλοκαίρι «ψηφίζει» σταθερά Ελλάδα.

«Για μένα η δουλειά μου είναι περισσότερο δημιουργική ενασχόληση, παρά βιοποριστική απασχόληση. Ο μόνος τρόπος εξάλλου για να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις είναι να το απολαμβάνεις. Κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει το φάρμακο στο πάθος μου για τα αεροπλάνα», καταλήγει.

Δείτε ακόμη: Τα καλύτερα «σαλόνια» αεροπορικών εταιρειών