«Άνευ προηγουμένου» απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους της Ιταλίας βλέπει η Κομισιόν

«Άνευ προηγουμένου» απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους της Ιταλίας βλέπει η Κομισιόν
epa07101508 Italian Prime Minister Giuseppe Conte arrives for the European Council summit in Brussels, 18 October 2018. The European Council will focus on migration and internal security and also It will be followed by the Euro Summit in an inclusive format. EPA/JULIEN WARNAND SOUTH KOREA OUT

«Η παρέκκλιση θέτει σε κίνδυνο το ιταλικό χρέος» τονίζει η Ευρ. Επιτροπή - «Καμία ελαστικότητα» το μήνυμα Γιούνκερ - Σωστός ο προϋπολογισμός απαντά ο Κόντε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, παρέδωσε πριν από λίγο στον Ιταλό υπουργό οικονομικών Τζοβάνι Τρία την επιστολή που υπογράφουν ο ίδιος ο Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αντικείμενο τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους». Μια παρέκκλιση η οποία «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιό τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με τη Ρώμη θα συνεχιστεί». Ο Μοσκοβισί θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις».

Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Ο δε Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα, και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί. Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

Κόντε: Δεν πρόκειται για παρέκκλιση άνευ προηγουμένου

Νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι «δεν πρόκειται για παρέκκλιση άνευ προηγουμένου», διότι στην πραγματικότητα, «το έλλειμμα θα έφτανε ούτως ή άλλως στο 2% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια, η πραγματική διαφορά δεν ξεπερνά το 0,4%».

«Ο προϋπολογισμός μας έχει σχεδιαστεί με τον σωστό τρόπο, ο οποίος είναι και ο μόνος για να εγγυηθούμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας. Θα το εξηγήσουμε κατά την συνέχιση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και διάφορα φορολογικά ζητήματα. Παράλληλα δήλωσε πως η ιταλική κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποβάθμιση του αξιόχρεού της.

Γιούνκερ: Καμία ελαστικότητα προς την Ιταλία

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι εξετάστηκε συνοπτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας και επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν ελαστικότητα στην περίπτωση της Ιταλίας.

Όπως είπε, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε την «κατάσταση στη χώρα», με «ταλέντο» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας, που κατατέθηκε προχθές.

«Θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία. Ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλες οι χώρες», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ιταλία χρησιμοποίησε όλα τα «εργαλεία» ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι η Επιτροπή κατηγορήθηκε για υπερβολική «γενναιοδωρία» απέναντι στη χώρα.

«Τώρα κάποιοι με τους οποίους μίλησα στο τηλέφωνο δεν θέλουν να δείξουμε κι άλλη ελαστικότητα», ανέφερε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ιταλία δαπάνησε 30 δισεκ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις.

Δείτε ακόμη:

Επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τα ελληνικά ομόλογα