Άνετα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα τα «δύσκολα»

Άνετα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα τα «δύσκολα»

«Τυπική» έγκριση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ σήμερα στις Βρυξέλλες την ώρα που στην Αθήνα θα ανοίγουν τα πιο δύσκολα θέματα της αξιολόγησης.

Με τις «ευλογίες» των θεσμών, οι οποίοι διαπιστώνουν υπεραπόδοση 300 εκ ευρώ και στην εξόφληση ληξιπρόθεσμών πληρωμών από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, η δόση των 800 εκ ευρώ εγκρίνεται σήμερα από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( Euro Working Group) και αύριο από το ΔΣ του ΕSM.

Στην εισήγηση τους οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπιστώνουν ότι η απόδοση οφειλών σε προμηθευτές του δημοσίου καθυστερούμενες επιστροφές φόρων και καθυστερούμενες συντάξεις έφτασε στα 1,52 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 191% της δόσης των 800 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχε εκταμιευθεί στις αρχές Ιουλίου με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο με την ΕΕ η Ελλάδα θα πρέπει για κάθε δόση δανείου που λαμβάνει από το μηχανισμό θα πρέπει να προσθέτει 50% και να κρίνεται για την καταβολή της επόμενης δόσης για το σύνολο του ποσού. Συνεπώς παίρνοντας την δόση των 800 εκ ευρώ του Ιουλίου η Ελλάδα θα έπρεπε να αποδείξει ότι έχουν αποδοθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 1,2 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι το τελικό ποσό που αποδόθηκε ήταν 1,52 δισ. ευρώ σημαίνει – σύμφωνα με τους θεσμούς ότι ξεπέρασε τον στόχο των πληρωμών κατά 320 εκ ευρώ.

Στο σημείωμα επισημαίνεται ότι την διαφορά έκανε ο Σεπτέμβριος όταν αποδόθηκαν μαζικά επιστροφές φόρου 1,3 δις ευρώ ενώ και για εκκρεμείς συντάξεις έχουν αποδοθεί την περίοδο Απριλίου Σεπτεμβρίου 400 εκ ευρώ.

Συνολικά για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο αποπληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 6,327 δις ευρώ εκ των οποίων τα 738 εκατομμύρια ευρώ από την δόση του δανείου και 5,59 δις από εθνικούς πόρους.

Ωστόσο οι θεσμοί τονίζουν ότι οι υφιστάμενες διαρθρωτικές αδυναμίες οδήγησαν στην δημιουργία για το ίδιο διάστημα νέων ληξιπρόθεσμων ύψους 4,8 δις ευρώ και σημειώνεται ότι παρά την υπεραπόδοση οι αρχές που θα πρέπει να εντείνουν την προσπάθειες τους ώστε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να μηδενιστούν μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Τα δύσκολα στο τραπέζι
Την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα εγκρίνουν τα δύσκολα στην Αθήνα η αξιολόγηση θα συνεχίζεται με στόχο να βρεθούν λύσεις στα πιο δύσκολα θέματα.

Στην σημερινή μέρα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 υπό την αίρεση βέβαια και της πορείας εσόδων του Οκτωβρίου που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Μαζί βέβαια θα γίνει και μια ανασκόπηση των προβλέψεων εσόδων και δαπανών με την παρουσία εκτός της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών και της υπουργού εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου μαζί με την αναπληρωτή υπουργό κοινωνικής πρόνοιας κ. Θεανώ Φωτίου και το υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν νωρίτερα συνάντηση με τους θεσμούς για την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Μέσα στην μέρα ο υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου θα πρέπει να κλείσει το θέμα των προϋποθέσεων για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Άλλο ένα δύσκολο θέμα είναι οι αλλαγές στο δημόσιο όπου η αρμοδία υπουργός διοικητής μεταρρύθμισης κ. Όλγα Γεροβασίλη θα πρέπει να εξηγήσει πως θα ξεμπλοκάρει την διαδικασία της αξιολόγησης στο δημόσιο που θα ανοίξει το δρόμο για το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας για τους υπαλλήλους.

Πρόοδος σε εργασιακά ασφαλιστικό
Στο μεταξύ αρμόδιος αξιωματούχος του υπουργείου εργασίας εξέφραζε την ικανοποίηση για την χθεσινή συνάντηση των δανειστών με την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου για εργασιακά ασφαλιστικό και ρύθμιση οφειλών στα ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Κατά την συνάντηση επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του. Διαπιστώθηκε ακόμη πρόοδος στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου πλαφόν. Για τις αλλαγές στα εργασιακά ειδικά σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας συμφωνήθηκε ότι στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Πηγή: News247