Ανεβαίνει ο λογαριασμός των ισοδυνάμων

Ανεβαίνει ο λογαριασμός των ισοδυνάμων
O Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των τριών αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, για την επεξεργασία επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, για την πρώτη δόση, ύψους 2 δισ. ευρώ, Αθήνα 13 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ακόμη 200 εκατομμύρια αναζητά η κυβέρνηση για να κλείσει η «τρύπα» πριν την αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από τα ενοίκια, την οποία είχε συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση και στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή.

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι το μέτρο δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα, συμπληρώνοντας πως δεν γνωρίζει πώς παρεισέφρησε στο Νομοσχέδιο, εντούτοις, το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα βασικά παραδοτέα μέτρα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλα 200 εκατ. ευρώ ως ισοδύναμα, τα οποία προστίθενται στο λογαριασμό των υπολοίπων μέτρων, που θέλει να αποφύγει.

Ήδη, αναζητούνται 300 εκατ. ευρώ ετησίως για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ άλλα 376 εκατ. ευρώ για φέτος και 1,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν σε έσοδα ή σε περικοπές δαπανών για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα φέρει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Πηγές των δανειστών, δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν προταθεί ισοδύναμα από την κυβέρνηση για κανένα από τα επίμαχα μέτρα, ενώ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την υστέρηση των εσόδων, η οποία στο εννεάμηνο φθάνει τα 4,6 δισ. ευρώ, γεγονός που εντείνει τους φόβους για πρόσθετα μέτρα για το 2015.