Αγγίζει το χαμηλό οκταμήνου η στερλίνα μετά τη διαμάχη της Μέι με το κόμμα της για το Brexit

Αγγίζει το χαμηλό οκταμήνου η στερλίνα μετά τη διαμάχη της Μέι με το κόμμα της για το Brexit
epa05408713 (FILE) A file picture dated 22 February 2016 shows British Pounds in London, Britain. The British Pound Sterling on 05 July 2016 dropped to its lowest level in three decades in reaction to the 23 June's referendum in which Britons voted to leave the European Union (EU). EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πολιτική αστάθεια χτυπά τη βρετανική οικονομία, μετά τις αποχωρήσεις κορυφαίων υπουργών.

Κοντά σε χαμηλό οκταμήνου κινείτο σήμερα η στερλίνα ύστερα από μια σειρά ψηφοφοριών στο βρετανικό κοινοβούλιο που αποκάλυψαν τις διευρυνόμενες διαφωνίες εντός του Συντηρητικού κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μει για τον οδικό χάρτη του Brexit.

Η Μέι, αποδεχόμενη τα αιτήματα των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit, αποκάλυψε πόσο τρωτή είναι στο κοινοβούλιο, όπου και οι δύο πτέρυγες του Συντηρητικού κόμματος εξαπέλυσαν εκατέρωθεν πυρά, τονίζοντας τις βαθιές διαφορές που μέχρι στιγμής καθυστερούν την πρόοδο στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Σε δύο από τις χθεσινές ψηφοφορίες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Μέι μειώθηκε στις 3 έδρες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η πρωθυπουργός θα δυσκολευθεί να περάσει τη νομοθεσία του Brexit από ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο, το οποίο θα μπορούσε πιθανόν να απειλήσει την έγκριση της όποιας συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ.

Η Μέι δεσμεύθηκε να εμμείνει στο σχέδιό της να διαπραγματευτεί τους στενότερους δυνατούς εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ, λέγοντας ότι η στρατηγική της είναι η μοναδική που μπορεί να ικανοποιήσει τους στόχους της κυβέρνησης για το Brexit, το οποίο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην εξωτερική και εμπορική πολιτική της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, αυτό ικανοποίησε πολύ λίγους, βαθαίνοντας τις διαφωνίες εντός του Συντηρητικού κόμματος, που μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις ςτις συνομιλίες με την ΕΕ, και προκαλώντας έναν πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Brexit.

«Δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Πρέπει να έχουμε μια συμβιβαστική θέση που να δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να πετύχει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ στο ραδιόφωνο του BBC. «Τώρα εξαρτάται από τους 27 της ΕΕ να καθορίσουν τι είδους σχέση έχουν μαζί μας».

Ενώ απομένουν λιγότερο από εννέα μήνες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ και η συμφωνία που θα καθορίζει τι θα συμβεί στη μελλοντική τους σχέση χρειάζεται να υπογραφεί πολύ πριν αυτή την προθεσμία, η τελευταία ψηφοφορία στη βουλή θεωρείται από τις αγορές μια ακόμα αντιξοότητα για τη στερλίνα.

Η σημερινή ψηφοφορία θα αφορά το νομοσχέδιο για το εμπόριο, που επικεντρώνεται στη μετατροπή των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών σε διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία. Είναι ένα τεχνικού χαρακτήρα νομοσχέδιο και δεν προοριζόταν αρχικά για να καθορίσει τη νέα εμπορική πολιτική.

Οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές κατέθεσαν μια τροποποίηση στη διατύπωση του νομοσχεδίου σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την κυβέρνηση να επιδιώξει μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν οι υπουργοί δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα θεσπίζει «μια περιοχή απρόσκοπτου, ελεύθερου εμπορίου για αγαθά».

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος το Κοινοβούλιο να απορρίψει όποια συμφωνία κατατεθεί σε αυτό στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019 αυξάνεται και αυτό θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις και τη μεταβατική περίοδο μετά τον Μάρτιο του 2019», ανέφερε ο Τζον Ράιθ, αναλυτής της UBS, σε σημείωμα.

Το βρετανικό νόμισμα κινείτο νωρίτερα γύρω στο 1,3255 δολάριο και παρέμενε αμετάβλητο έναντι του ευρώ στις 88,46 πένες.