Ανοίγει ο κύκλος των απολογιών για το ΤΤ

Ανοίγει ο κύκλος των απολογιών για το ΤΤ

Πρώτος απολογείται ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας, Μάριος Βαρότσης - Σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη.

Με τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΤΤ ανοίγει ο κύκλος των απολογιών για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πρώτος λοιπόν στο γραφείο του ανακριτή κατά τη διαφθοράς κ. Γ. Ανδρεάδη, προσήλθε ο Μάριος Βαρότσης, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του. Ο κ. Βαρότσης θα κληθεί να αντικρούσει τις βαριές κατηγορίες της απάτης, της απιστίας και της συνέργειας σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα με το πόρισμα. Μετά την απολογία του ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορουμένου, δηλαδή για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα ενώπιον του ανακριτή,  ο Μ. Βαρότσης αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υποστηρίζει ότι τα δάνεια χορηγήθηκαν νομότυπα. Ο κατηγορούμενος φέρεται να χαρακτηρίζει επίσης ως υπερβολική την απόφαση των αρχών να εκδώσουν ένταλμα σε βάρος του, αφού όπως λέει δεν είναι ύποπτος φυγής, καθώς εργάζεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Την Τρίτη ο ανακριτής αναμένεται να λάβει απολογία από τον κατηγορούμενο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα φρουρούμενος με λοίμωξη του αναπνευστικού σε ιατρικό κέντρο της Αθήνας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΤΤ Χαράλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης του κατηγορούμενου Άγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος συνελήφθη με διεθνές ένταλμα και κρατείται στις φυλακές Μάλτεπε της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλα εκείνα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη και αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να μεταφραστούν στην τουρκική γλώσσα. Στη συνέχεια, τα έγγραφα θα επιστραφούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα τα διαβιβάσει στις δικαστικές Αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση για την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη στη Ελλάδα.

Την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση του Ά. Φιλιππίδη στην Ελλάδα ζήτησε, με έγγραφη αίτηση, που υπέβαλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκδόσεων Ιωάννη Αγγελή, ο συνήγορος τού πρώην προέδρου του ΤΤ, Αθανάσιος Βαρλάμης. Ο κ. Βαρλάμης προσκόμισε στον εισαγγελέα Εφετών ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης και το εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα, που είχε εκδώσει ο εντολέας του πριν να συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα τού δήλωσε εγγράφως, προκειμένου να ενημερωθεί ο Τούρκος εισαγγελέας, ότι ο κ. Φιλιππίδης παραιτείται κάθε ένδικου δικαιώματος που έχει, ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι διαδικασίες.

Ακόμη ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για την υπόθεση εντοπισμού του ζεύγους Γριβέα, που κατηγορούνται για δανεισμό περίπου 17 εκατ. ευρώ χωρίς να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.  Το ζεύγος, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένο να παραστεί στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: Στις τουρκικές φυλακές Μάλτεπε ο Φιλιππίδης μέχρι νεωτέρας

Το πόρισμα αποτέλεσε βάση για τα συνολικά επτά εντάλματα σύλληψης και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για 25 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, ενώ εκκρεμεί η εκτέλεση άλλων δύο ενταλμάτων. Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εντοπίζει ζημία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Δήλωση του Ανδρέα Α. Παπανδρέου για ΤΤ
Για «νέα παραληρηματική εκστρατεία λασπολογίας» εις βάρος του κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Ανδρέας Α. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «τα γνωστά πια στο πανελλήνιο CDS, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν από την διοίκηση ΤΤ επί κυβέρνησης Καραμανλή, κυβέρνηση στην οποία ανήκε, ο κατ’ επάγγελμα υβριστής μου κ. Καμμένος».

Επιπλέον, αναφέρει ότι και «ως προς το δεύτερο σκέλος της μιντιακής επιχείρησης, “πάμε τη μπάλα αλλού” για τα δάνεια του ΤΤ, στο ζεύγος Γριβέα», «όλα τα δάνεια προς αυτό και η εκταμίευσή τους έγιναν επί κυβέρνησης Καραμανλή, κυβέρνηση στην οποία ανήκε και πάλι ο αρχηγός ενός όλο και μικρότερου πολιτικού κόμματος», σημειώνοντας επιπλέον πως «την σύμβαση αυτή την κατήγγειλε η επόμενη διοίκηση, δηλαδή η διοίκηση επί κυβέρνησης Παπανδρέου».