Ανοίγει ο «οδικός χάρτης» για τις ψηφιακές πληρωμές στην Ελλάδα

Ανοίγει ο «οδικός χάρτης» για τις ψηφιακές πληρωμές στην Ελλάδα

Συμπεράσματα από το Αthens Digital Payments Summit.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο Athens Digital Payments Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και στο οποίο η Visa Europe ήταν ο πλατινένιος χορηγός.  Το συνέδριο διοργανώθηκε  από το TEE, την International Telecommunication Union – ITU και την ΕΜηΠΕΕ και ήταν υπό την Αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών άλλων φορέων.

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με ένα βασικό συμπέρασμα: πρέπει άμεσα να προχωρήσει το πλαίσιο που θα διασφαλίζει αλλά και θα παρέχει κίνητρα σε όλους, ώστε οι ψηφιακές πληρωμές να προτιμούνται αντί των μετρητών.

Την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου από το 2016 εξήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.  Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αντιμετωπισθεί  το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων.  Όπως επεσήμανε, το κράτος χάνει περίπου 10 με 15 δις ευρώ ετησίως από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Επιπλέον ανέφερε: «Θα δώσουμε κίνητρα πρώτα στον πολίτη, θα τον επιβραβεύσουμε μέσω της φορολογίας»

Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του συνεδρίου ήταν ο Τραπεζικός Κλάδος, το Λιανεμπόριο, το Ψηφιακό – Τεχνολογικό Οικοσύστημα, το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο και η Φοροδιαφυγή.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το roundtable που είχε ως θέμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των Ηλεκτρονικών Πληρωμών όπου η Κατερίνα Σαββαΐδου, Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων τόνισε ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η μείωση χρήσης μετρητών θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς, ενώ εξήρε την κοινή προσπάθεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών προς όφελος της χώρας. Για το σκοπό αυτό η ΓΓΔΕ με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επεξεργάζεται σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης των μετρητών κάτι που επεσήμανε και ο Θανάσης Μισδανίτης, Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης όπου παρουσίασε και τα στοιχεία του Κυβερνητικού Σχεδιασμού για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Visa Europe, Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας «μεταφερόμαστε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον στον τομέα των πληρωμών και στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την μετατροπή των χρημάτων από χαρτί και πλαστικό σε δυαδικά ψηφία.  Όσο ο τομέας των πληρωμών αλλάζει, οι συνεργασίες μας θα διευρύνονται.  Δημιουργούμε την τεχνολογία που επιτρέπει στους καταναλωτές οποιαδήποτε εμπειρία πληρωμής μέσω φορητών συσκευών – όπως έξυπνα κινητά, tablets, κλπ. – απολαμβάνοντας τα ίδια οφέλη με τις παραδοσιακές κάρτες, όπως ασφάλεια, προγράμματα επιβράβευσης, διεθνή αποδοχή, κλπ.  Στοχεύουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εμπειρία των πληρωμών και να παρέχουμε οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους – καταναλωτές, επιχειρήσεις, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις»