Ανοίγει πανιά η ιδέα της δημιουργίας ενός ελληνικού κλαδικού brand name στον ναυτιλιακό εξοπλισμό

Ανοίγει πανιά η ιδέα της δημιουργίας ενός ελληνικού κλαδικού brand name στον ναυτιλιακό εξοπλισμό

Χρήσιμα συμπεράσματα από τη συμμετοχή 16 ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση «SMM HAMBURG 2016».

Δεκαέξι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν με εθνικό περίπτερο στη σημαντικότερη διεθνή έκθεση βιομηχανικού ναυτιλιακού εξοπλισμού «SMM HAMBURG 2016»

Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) σε συνεργασία με τους Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO),  τη Διεθνή Ναυτική και Βιομηχανική Ένωση (WIMA)  και με την υποστήριξη του Ελληνο- Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου  διοργάνωσαν για πρώτη φορά την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας  στη σημαντικότερη διεθνή έκθεση βιομηχανικού ναυτιλιακού εξοπλισμού «SMM HAMBURG 2016».

Οι 16 ελληνικές επιχειρήσεις, μέλη των HEMEXPO και WIMA, είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δεκάδες επιχειρηματικές συναντήσεις με επισκέπτες, οι οποίοι πέρασαν από το ελληνικό περίπτερο,  το οποίο με ενέργειες της Enterprise Greece συνυπήρξε στο κέντρο της έκθεσης μαζί με τα αντίστοιχα της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας ναυτιλίας.

“Εκπρόσωποι μεγάλων ναυπηγείων και προμηθευτών της διεθνούς αγοράς επισκέφτηκαν το ελληνικό περίπτερο και πραγματοποίησαν συναντήσεις, οι οποίες οδηγούν στη σύναψη νέων συμβολαίων και προωθούν την εξωστρέφεια του κλάδου” όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του οργανισμού. Όπως, άλλωστε, καταδεικνύεται και σε  μελέτη της  Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για τη βιομηχανία Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, τον Ιούλιο του 2016, οι  Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού  κινούνται ολοταχώς προς την κατεύθυνση των συνεργειών και της εξωστρέφειας.

Σε  συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι κλαδικοί σύνδεσμοι στο εκθεσιακό κέντρο, δόθηκε έμφαση στη δημιουργία και την προώθηση ενός ελληνικού κλαδικού brand name. Διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού αναπτύσσονται επενδύοντας στην έρευνα, στην καινοτομία και ανάπτυξη και προσφέροντας Smart Ship Solutions στους πελάτες τους. Η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών των ναυτικών και βιομηχανικών εταιρειών συνεχώς βελτιώνονται και η προσπάθεια για εξέλιξη είναι συνεχής.

Την έκθεση επισκέφθηκε και συνομίλησε με τους εκθέτες ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΕΣΕΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Enterprise Greece, Βασίλης Κορκίδης. Το ελληνικό περίπτερο επισκέφτηκαν επίσης ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο Γεώργιος Αρναούτης  και ο ναυτιλιακός ακόλουθος Αμβούργου πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος, Παναγιώτης Σπανός , οι οποίοι  συνομίλησαν με τους  Έλληνες εκθέτες,  για τα καινοτόμα προϊόντα, τις υπηρεσίες τους καθώς και την προώθηση αυτών στις διεθνείς αγορές.

Η «SMM HAMBURG» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις στο  χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του ναυτιλιακού βιομηχανικού εξοπλισμού στην Ευρώπη και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.  Η έκθεση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και συμμετέχουν όλες οι παγκόσμιες δυνάμεις της ναυτιλίας. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν  2.200 εκθέτες από όλο τον κόσμο, και την επισκέφθηκαν σχεδόν 50.000 αγοραστές του κλάδου. Εμπορικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ υπεγράφησαν στα stands των εκθετών.

Η πρόεδρος των  Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO), Ελένη Πολυχρονόπουλου σχολιάζοντας την επιτυχημένη παρουσία της ελληνικής αποστολής στην έκθεση δήλωσε: «Τη διαφορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε σχέση με άλλες εκθέσεις στο παρελθόν, έκανε η μεταξύ τους συνεργασία. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η συλλογική δράση. Πλέον οι εταιρείες ανταλλάσσουν πληροφορίες, τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις τους, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συλλογική ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο την εξωστρέφεια και την επικοινωνία με τις αγορές του εξωτερικού. «Είμαστε στην αρχή» σημείωσε η κα Πολυχρονοπούλου, «αλλά στόχος μας είναι η καθιέρωση ενός ελληνικού brand name το οποίο θα είναι αναγνωρίσιμο και αποδεκτό διεθνώς». «Σύμφωνα με τις προτάσεις της μελέτης που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, για την βιομηχανία Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, τον Ιούλιο του 2016», προσέθεσε η κα. Πολυχρονοπούλου, «οι  Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, κινούνται ολοταχώς προς την ενδυνάμωση του ναυτιλιακού συνεργατικού πλέγματος, επενδύοντας ταυτόχρονα στην έρευνα και ανάπτυξη με κύριο γνώμονα την εξωστρέφεια.»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής & Βιομηχανικής Ένωσης (WIMA), Ηλίας Χατζηεφραιμίδης δήλωσε: «Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η WIMA συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην μεγαλύτερη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση SMM Hamburg, αυτή τη φορά με την υποστήριξη του κρατικού φορέα Enterprise Greece, με την βοήθεια του οποίου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά επίσημο εθνικό περίπτερο της χώρας μας. Η άψογη συνεργασία μας με το αρμόδιο τμήμα του ENTERPRISE GREECE, τόσο στον τομέα της οικονομικής ενίσχυσης της ελληνικής προσπάθειας, όσο και σε επίπεδο συντονισμού και διοργάνωσης, συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της συμμετοχής μας, δίνοντας την ευκαιρία σε εταιρείες-μέλη μας να προβάλλουν καινοτόμες λύσεις για την αγορά της ναυτιλίας και τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ευελπιστούμε σε παρόμοιες μελλοντικές ενέργειες που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν και που βοηθούν στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.»