Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γιάννης Στουρνάρας για χρέος και έξοδο από το Μνημόνιο

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γιάννης Στουρνάρας για χρέος και έξοδο από το Μνημόνιο
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδήλωση του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας με θέμα «Το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η έκθεση της ΤτΕ τη Δευτέρα θα αναφέρει ότι το χρέος είναι βιώσιμο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ενώ θα ζητάει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Βιώσιμο βλέπει το χρέος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αποφαίνεται μεν θετικά, αλλά με αστερίσκο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΤτΕ σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους προϋποθέτει τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων και θεωρεί δεδομένη την τήρηση της δέσμευσης των υπουργών Οικονομικών για νέες παρεμβάσεις αν χρειαστεί.

Η νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της κεντρικής τράπεζας θα περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που θα παρουσιάσει ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας τη Δευτέρα.

Η Έκθεση περιλαμβάνει και μια σύγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και του μαξιλαριού ασφαλείας που επέλεξε η κυβέρνηση, με τον Διοικητή της της Τραπέζης της Ελλάδος να επιμένει ότι η δική του πρόταση έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.

Η παρέμβαση του επικεφαλής της ΤτΕ αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου συζητήσεις για τη σχέση του με την κυβέρνηση, ενώ αμέσως μετά το Eurogroup του Ιουνίου, δημοσιεύματα και κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο για «αφωνία» του κ. Στουρνάρα.

Τότε κύκλοι της ΤτΕ ανέφεραν ότι «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα απαντήσει θεσμικά και σοβαρά και όχι με διαρροές στις 2 Ιουλίου όταν θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και θα την πάρει στα χέρια του και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης».

Οι κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν επίσης πως όσες φορές τοποθετήθηκε ο κ. Στουρνάρας για την «καθαρή» έξοδο ή την προληπτική γραμμή το έκανε είτε μέσα από εκθέσεις της ΤτΕ είτε σε δημόσιες ομιλίες του σε συνέδρια και εκδηλώσεις για την Ελληνική οικονομία.

«Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί και τώρα και θα υπάρχουν εκπλήξεις στην τοποθέτησή του. Η οικονομία δεν είναι παιχνίδι διαρροών, ούτε για άσχετους που μιλάνε τελευταία χωρίς να έχουν βασικές οικονομικές γνώσεις. Ας περιοριστούν σε όσα ξέρουν, άλλωστε η οικονομικήπολιτική δεν χαράσσεται στο Facebook» σημειώνουν συνομιλητές του κ. Στουρνάρα. «Θα υπάρχουν εκπλήξεις στην τοποθέτησή του, η οικονομία δεν είναι παιχνίδι διαρροών, ούτε για άσχετους που μιλάνε τελευταία χωρίς να έχουν βασικές οικονομικές γνώσεις» λένε συνομιλητές του κ. Στουρνάρα.