Άνοδος στην Ευρώπη – Σε υψηλό διμήνου οι τραπεζικές μετοχές

Άνοδος στην Ευρώπη – Σε υψηλό διμήνου οι τραπεζικές μετοχές

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, πλην του αγροτικού τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 νωρίτερα σημείωνε άνοδο 0,43% με τις μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνιών να οδηγούν τα κέρδη. Νωρίτερα, η British Telecom ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τις ρυθμιστικές αρχές για τις τηλεπικοινωνίες της Βρετανίας και ότι θα προχωρήσει στην απόσχιση της Openreach, η οποία ελέγχει τις broadband υποδομές της χώρας. Η μετοχή έκανε άλμα 5% μετά την είδηση.

Στο μεταξύ, σε υψηλό διμήνου κινούνται οι τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης, επεκτείνοντας τα κέρδη τους μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, οι οποίες σκιαγράφησαν μια περισσότερο αισιόδοξη εικόνα για την οικονομία, αλλά και την είδηση ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει πώληση του 15% των μετοχών της κρατικής Cassa Depositi .

Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 1,9%, στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον του τελευταίου χρόνου, ενώ ενισχυμένος ήταν και ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης.

Οι ιταλικές τράπεζες κατέγραψαν νωρίτερα την υψηλότερη άνοδο, με τις Banco BPM, Unicredit και BPER Banca να ενισχύονται μεταξύ 3,5% και 4,7%. Άνοδο πάνω από 1,5% σημείωσαν οι μετοχές της Banco Santander και της BNP Paribas.

Οι πετρελαϊκές μετοχές και οι τίτλοι φυσικού αερίου επίσης σημειώνουν άνοδο, ανακάμπτοντας από χαμηλό τριών μηνών.

Αντιθέτως, η μετοχή της Segro σημείωνε νωρίτερα απώλειες 4%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αγοράσει το εναπομείναν 50% της Airport Property Partnership έναντι τιμήματος £365 εκατ.

Καλές επιδόσεις έχει η μετοχή της Repsol, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι εντόπισε μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στην Αλάσκα, ανακάλυψη που ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 120.000 βαρέλια ημερησίως.

Στα ταμπλό, ο FTSE100 σημειώνει άνοδο 0,46%, ο DAX 0,67%, o CAC40 0,70%, o IBEX35 0,82% και ο FTSE MIB 1,09%.

Οι επενδυτές, στο μεταξύ, συνεχίζουν να αποτιμούν τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια που παραμένουν αμετάβλητα, ενώ ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση του επείγοντος ώστε να ληφθούν πρόσθετα νομισματικά μέτρα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς, από αυτά θα κριθεί και η στάση της Fed στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας για τα επιτόκια.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Allianz επέλεξε τον Giulio Terzariol, ως νέο οικονομικό διευθυντή.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για το εμπορικο πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό 12 μηνών τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, το εμπορικό ισοζύγιο υποχώρησε στα 14,8 δισ. ευρώ από 18,7 δισ. τον Δεκέμβριο του 2016.