Αντιδρά η Ιταλία καθώς η Γαλλία «παγώνει» φόρους – «Ίδιους κανόνες για όλους» ζητά ο Ντι Μάιο

Αντιδρά η Ιταλία καθώς η Γαλλία «παγώνει» φόρους – «Ίδιους κανόνες για όλους» ζητά ο Ντι Μάιο
epa07107807 Italian vice Premier Luigi Di Maio during a press conference at Chigi's Palace, Rome, 20 October 2018. EPA/ANGELO CARCONI JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης προειδοποιεί πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν μπορεί να δημιουργήσουν «πρόβλημα» στις Βρυξέλλες. 

Η γαλλική Γερουσία, όπου πλειοψηφεί η δεξιά, ενέκρινε απόψε σε πρώτη ανάγνωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 με 200 ψήφους υπέρ, έναντι 98 κατά και 45 αποχές. Το κείμενο αυτό, με τις σημαντικές τροποποιήσεις που εισηγήθηκαν οι γερουσιαστές, περιλαμβάνει και το «πάγωμα» του φόρου στα καύσιμα που πρότεινε αρχικά η δεξιά αντιπολίτευση και πλέον έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα δώσει περιθώριο μέχρι την άνοιξη για να αναλύσει τον γαλλικό προϋπολογισμό. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Τύπου στο Στρασβούργο απάντησε ότι «ο τελικός προϋπολογισμός θα εξετασθεί την άνοιξη, όταν δημοσιεύσουμε τις οικονομικές προβλέψεις μας». Συνήθως η Επιτροπή δημοσιοποιεί αυτές τις οικονομικές προβλέψεις, για όλες τις χώρες της ΕΕ, για την ανάπτυξη και το δημοσιονομικό έλλειμα στις αρχές Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα στο γαλλικό έλλειμμα. «Έχουμε μια καλά καθορισμένη διαδικασία» ανάλυσης των προϋπολογισμών, απάντησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την ίδια ώρα, όμως, που η Κομισιόν τηρεί στάση αναμονής, ο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει πως τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Μακρόν ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν «ένα πρόβλημα» στις Βρυξέλλες, «εάν οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλους».

«Εάν στη Γαλλία, οι κανόνες σχετικά με τη σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για την Ιταλία, είναι σαφές και προφανές ότι εκεί επίσης αναμένω η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να ξεκινήσει μια διαδικασία», σημείωσε ο Ντι Μάιο.

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος Μακρόν χθες, διότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτές (οι ανακοινώσεις) δεν συνάδουν με το ύψος του ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ, όπως έχει προβλέψει η Γαλλία» συνέχισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες.

«Αυτό θα ανοίξει ένα γαλλικό πρόβλημα, έπειτα από το ιταλικό πρόβλημα, εάν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους», επέμεινε ο Ντι Μάιο, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. «Εμείς δεν το ελπίζουμε αυτό, διότι το θέμα δεν είναι να αντιταχθούμε στην Ευρώπη».

«Τα όσα διεκδικούν στη Γαλλία τα κίτρινα γιλέκα, εμείς τα έχουμε εντάξει στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας και βρίσκονται ήδη στον προϋπολογισμό μας», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση ορισμένων φόρων σε βάρος των επιχειρήσεων.

«Εάν εμείς εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις, θα διατηρήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους Ιταλούς. Εάν όχι, η Ιταλία και η Γαλλία θα μοιάζουν πολύ» προειδοποίησε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης προκειμένου να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού. Μια «συνάντηση εργασίας» προβλέπεται για αύριο Τετάρτη επί αυτού του θέματος μεταξύ του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζιουζέπε Κόντε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι επόμενες 24-48 ώρες θα είναι κρίσιμες» τόνισε ο Ντι Μάιο.