Αντιμέτωπος με ένα νέο σκάνδαλο ο Ζούκεμπεργκ;

Αντιμέτωπος με ένα νέο σκάνδαλο ο Ζούκεμπεργκ;

Ερευνα που έγινε σε 34 δημοφιλείς εφαρμογές Android βρήκε ότι τουλάχιστον 20 από αυτές έστελναν συγκεκριμένα δεδομένα στο Facebook.

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για smartphones Android, συμπεριλαμβανομένων των Skyscanner, TripAdvisor και MyFitnessPal, μεταφέρουν δεδομένα στο Facebook χωρίς την έγκριση των χρηστών, παραβιάζοντας ενδεχομένως τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερευνα που έγινε σε 34 δημοφιλείς εφαρμογές Android, από τον οργανισμό Privacy International, βρήκε ότι τουλάχιστον 20 από αυτές έστελναν συγκεκριμένα δεδομένα στο Facebook, την ώρα που άνοιγαν στο τηλέφωνο, πριν οι χρήστες ερωτηθούν για έγκριση.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι πληροφορίες που στέλνονταν αμέσως αφορούσαν το όνομα της εφαρμογής, το μοναδικό ID του χρήστη στο Google και τον αριθμό των φορών που η εφαρμογή άνοιξε και έκλεισε από τότε που «κατέβηκε».

Κάποιες, όπως η ταξιδιωτική Kayak, αργότερα έστελναν λεπτομερείς πληροφορίες στο Facebook για τις αναζητήσεις πτήσεων από τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών ταξιδίων, αν ο χρήστης είχε παιδί και ποιες πτήσεις και προορισμούς είχαν αναζητήσει.

Ο ευρωπαϊκός νόμος, που άλλαξε τον Μάιο, με την εισαγωγή του General Data Protection Regulation (GDPR), ορίζει ότι οι εφαρμογές των κινητών πρέπει να έχουν την έγκριση των χρηστών πριν αντλήσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες. Τα πρόστιμα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσία μπορούν να φτάσουν μέχρι το 4% των εσόδων ή 20 εκατ. ευρώ, οποιοδήποτε από τα παραπάνω μεγέθη είναι μεγαλύτερο.

Τι απαντά η Skyscanner

Διευκρινίσεις σχετικά με τις πληροφορίες που ανέφεραν πως δημοφιλείς εφαρμογές μεταδίδουν ορισμένα δεδομένα των χρηστών τους στο Facebook, χωρίς, όμως, τη συγκατάθεσή τους, πράγμα το οποίο αντιβαίνει στον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), δίνει η Skyscanner.

Η εταιρεία τονίζει πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη γίνεται καμία μεταφορά δεδομένων των χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

«Το Skyscanner επιθυμεί πάντοτε να είναι ειλικρινές με τους χρήστες του σχετικά με ότι στοιχείο συγκεντρώνει», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία τονίζει πως μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα, υπήρξε άμεση αντιμετώπισή του.

Μάλιστα, η εταιρεία υπόσχεται να προχωρήσει και σε όποια άλλη αναγκαία αλλαγή για να γίνονται σεβαστά τα στοιχεία των χρηστών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση εδώ.