Αντιμέτωπος με φυλάκιση ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα

Αντιμέτωπος με φυλάκιση ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα
epa06609546 Brazilian former president Luiz Inacio Lula da Silva participates during the presentation of the book 'La verdad vencera: el pueblo sabe por que me condenan', (The truth will expire - The people know why they condemned me), in Sao Paulo, Brazil, 16 March 2018, (issued 17 March 2018). The book in the result of an interview that he granted in February to a group of journalists and intellectuals and in which he gives his version of the entire judicial process that has him on the verge of imprisonment. Lula say that his possible imprisonment with a sentence of 12 years for corruption will be 'the greatest barbarism' in the history of Brazil because he will be turned into the "first political prisoner of the country in the 21st century". EPA/Fernando Bizerra Jr.

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του δημοφιλούς Βραζιλιάνου πολιτικού για υπόθεση διαφθοράς.

Μερικές ώρες απέμεναν την Πέμπτη στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα πριν οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς δικαστής του έδωσε διορία ως το απόγευμα της Παρασκευής για να παραδοθεί, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Η εξέλιξη αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον δημοφιλέστερο πολιτικό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και, κατά τις δημοσκοπήσεις, το αδιαφιλονίκητο φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ένας ορκισμένος εχθρός του, ο δικαστής που χειρίζεται τις έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς, ήταν αυτός που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το ένταλμα σύλληψης του Λούλα. Στο έγγραφο, το οποίο συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δικαστής Μούρου, επικαλούμενος «το αξίωμα που κατείχε» γνωστοποιεί ότι στον πρώην αρχηγό του κράτους δίνεται η δυνατότητα «να παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτσίμπα», στη νότια Βραζιλία, ως τις 17:00 την Παρασκευή (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Ο δικαστής εξάλλου απαγόρευσε «σε κάθε περίπτωση» το να «χρησιμοποιηθούν χειροπέδες» κατά τη σύλληψη του άλλοτε συνδικαλιστή που εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της χώρας και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί σε έναν «προστατευμένο χώρο» στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, χωρίς να έλθει σε επαφή «με άλλους κρατουμένους» για να μη διατρέξει «κανέναν κίνδυνο η ηθική ή η σωματική του ακεραιότητα».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του εντάλματος, το Κόμμα Εργαζομένων που ίδρυσε ο Λούλα τη δεκαετία του 1980, ανακοίνωσε «γενική κινητοποίηση» εναντίον της φυλάκισής του. Υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν το βράδυ στην έδρα του συνδικάτου των εργαζόμενων στη βιομηχανία του μετάλλου, λίγο έξω από το Σάο Πάολο όπου αναμενόταν ο Λούλα.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους παραχώρησε συνέντευξη σε έναν πολύ γνωστό συντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ στη Βραζιλία, τον Κένεντι Αλενκάχ. «Ο Λούλα είπε ότι η φυλάκισή του είναι κάτι “παράλογο” με το οποίο έχουν εμμονή ο δικαστής Μούρου και αυτοί που εύχονταν να τον δουν “φυλακισμένο μια μέρα”», ανέφερε ο Αλενκάχ μέσω Twitter.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα του Λούλα να παραμείνει ελεύθερος ώσπου να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να πολεμήσει την καταδίκη του σε ποινή 12 χρόνων και ενός μήνα κάθειρξης για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Λούλα, που είναι αντιμέτωπος με άλλες έξι δίκες για υποθέσεις διαφθοράς, θεωρεί ότι η καταδίκη του είχε πολιτικά κίνητρα: καταγγέλλει την ανυπαρξία αποδεικτικών στοιχείων και μιλά περί συνωμοσίας με στόχο να εμποδιστεί να κερδίσει για τρίτη φορά την προεδρία τον Οκτώβριο.

Ο Λούλα έχει τονίσει πως η πρόθεσή του είναι να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του και πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Θεωρητικά ο νόμος του απαγορεύει να είναι υποψήφιος, αφού καταδικάστηκε από εφετείο, αλλά την τελεσίδικη απόφαση για την υποψηφιότητά του θα λάβει το εκλογοδικείο τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δικηγόροι του έχουν καταστήσει σαφές ότι θα πολλαπλασιάσουν τις προσφυγές τους μέχρι τότε.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι πιθανότατα το εκλογοδικείο θα απορρίψει την υποψηφιότητα του Λούλα, αλλά εκτιμούν πως η στρατηγική του κόμματός του είναι να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί στη χώρα το φάσμα της φυλάκισής του για όσο περισσότερο είναι δυνατόν, πριν παρουσιαστεί το «σχέδιο Β», η υποψηφιότητα κάποιου άλλου στελέχους του κόμματος για την προεδρία. Κι αυτό επειδή αν είναι υποψήφιος ο Λούλα, θα περάσει αυτόματα στον δεύτερο γύρο, αλλά δίχως αυτόν, είναι ανοικτή κάθε έκβαση της αναμέτρησης.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και πυροτεχνήματα από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου. Στη χώρα που υπέμεινε τον ζυγό στρατιωτικής δικτατορίας από το 1964 ως το 1985, εξάλλου, είναι ένας βουλευτής της άκρας δεξιάς, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου -μέγας νοσταλγός της εποχής της χούντας- που κατατάσσεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, μετά τον Λούλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο