Αντιπρόεδρος Moody’s: Μένει πολύς δρόμος ακόμη στην Ελλάδα για να δει ταχεία ανάπτυξη

Αντιπρόεδρος Moody’s: Μένει πολύς δρόμος ακόμη στην Ελλάδα για να δει ταχεία ανάπτυξη
Photo: AFP

Η Kατρίν Μιλμπρόνερ ανέφερε πως για την επόμενη χρονική περίοδο η Ελλάδα δύσκολα θα ξεπεράσει το «ταβάνι» του 2%.

Επιφυλακτική ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας εμφανίστηκε η αντίπροεδρος της Moody΄s Investors Service Kατρίν Μιλμπρόνερ η οποία τόνισε πως η χώρα μας αν και έχει βελτιώσει τη θέση της σε όρους ανταγωνιστικότητας, επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και υπάρχει έλλειψη διαφοροποίησης, ενώ σημείωσε πως το παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό.

Μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να δούμε κατά πόσο η ανάπτυξη είναι βιώσιμη ή όχι, θέλουμε να δούμε μια ανάκαμψη σε ευρεία βάση, άρα είμαστε κάπως επιφυλακτικοί ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας». Αν και σημείωσε πως η χώρα μας έχει βελτιώσει τη θέση της σε όρους ανταγωνιστικότητας και πως η ανάκαμψη μέχρι στιγμής είναι παρόμοια με αυτή άλλων χωρών της Ευρωζώνης, επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία.

Συγκριτικά ωστόσο με τις άλλες χώρες, το στέλεχος του οίκου αξιολόγησης σημείωσε πως η Ελλάδα δείχνει να υπολείπεται στην ανάπτυξη των επενδύσεων κάνοντας λόγο για πολλά εμπόδια. «Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιδεινώνονται αισθητά και δεν αναμένουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα αυξηθεί σημαντικά πέραν του τρέχοντος ποσοστού περίπου 2%. Αυτό είναι σχετικά μέτριο λόγω των απωλειών παραγωγικότητας των προηγούμενων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τηρούμε επιφυλακτική στάση ως προς την προοπτική της Ελλάδας, ακόμη δεν έχουμε δει ανάκαμψη στις επενδύσεις», ανέφερε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εκτιμά ότι «πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να περιμένει να βγει στις αγορές κεφαλαίων, δεδομένου του μεγάλου αποθεματικού ρευστότητας που διαθέτει. Εντούτοις, η μακρά αναμονή δημιουργεί κινδύνους – ειδικά επειδή πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των επιτοκίων». Αποδίδει, όμως, το γεγονός που η Ελλάδα δεν έχει επιχειρήσει να βγει ακόμα στις αγορές στο ότι «οι αυξανόμενες αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων συνετέλεσαν πιθανώς στο να επιδείξουν μεγάλη προσοχή οι ελληνικές Αρχές στο θέμα της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές».

Για το αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων η πρώτη αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Επενδυτών της Moody’s λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι συζητήσεις με τους πιστωτές της ευρωζώνης σχετικά με την ανάγκη αυτών των πρόσθετων μειώσεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημειώσαμε όμως το γεγονός ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν την άποψη ότι αυτά τα προνομοθετικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον μερικώς».

Για τις ενδεχόμενες αναταράξεις στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, λόγω της Ιταλίας, η κ. Μιλμπρόνερ επισημαίνει ότι επειδή είναι το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της ευρωζώνης «όσα συμβαίνουν εκεί είναι σημαντικά για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», αλλά εκτιμά πως ότι «οι αναταράξεις θα περιοριστούν στην Ιταλία και δεν θα επεκταθούν σε άλλες χώρες» και τονίζει πως «η Moody’s διατηρεί στο παρόν στάδιο την θετική προοπτική για τέσσερις από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, (ενώ) και οι άλλες χώρες διατηρούν την σταθερή προοπτική».