Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των φόρων

Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των φόρων

Όλα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι από το τέλος Ιουλίου.

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει όχι μόνο να βάλουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη, αλλά και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2019, καλούνται να περνούν από την εφορία προκειμένου να τακτοποιούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι αρχικά θα έρθουν αντιμέτωποι με το φόρο εισοδήματος για το 2017, οποίος θα κοστίσει συνολικά στα νοικοκυριά πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, χρειάζεται να καταβληθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2017, η οποία υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Για το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 185 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, όσοι φορολογούμενοι είχαν στην κατοχή τους κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ΕE από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη οφείλουν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου συνολικά 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλουν τις δόσεις για τα περίπου 2,65 δισ. ευρώ του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Το συνολικό ποσό θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.