Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Ποια είναι τα ονόματα που «παίζουν»

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Ποια είναι τα ονόματα που «παίζουν»

Ποιοί μένουν και ποιοί φεύγουν.

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις παραιτήσεις των Ράνια Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός είναι πολύ πιθανό να γίνει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το «Βήμα», ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη και η ορκομωσία των νέων υπουργών την προσεχή Παρασκευή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ολοκληρώνεται και η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την δ΄αξιολόγηση.

Ποιοί μένουν και ποιοί φεύγουν

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεσες αποφάσεις (ίσως και θέμα ωρών) του πρωθυπουργού προς αντικατάσταση των μελών της κυβέρνησης που στη φάση αυτή δεν μπορούν να προσφέρουν. Και δεν είναι μόνο η θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν υπάρξει ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός όπως κάποιοι περίμεναν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κι αυτό γιατί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες.

Όμως, θα πρέπει να υπάρξει νέος υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας ενώ αναμένεται να αντικατασταθεί και ο Γιάννης Μουζάλας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αλλωστε, ο κ. Μουζάλας μόλις χθες βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με συμπτώματα υπερκόπωσης και θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει κάποιος άλλος τη θέση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πληρώσει και τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την εκπαίδευση στο εξωτερικό, που χηρεύει από τότε που παραιτήθηκε ο Κώστας Ζουράρις.

Πιθανός αντικαταστάτης του κ. Παπαδημητρίου θα μπορούσε να είναι ο νυν υφυπουργός, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Παππά, ενώ αμετακίνητη φαίνεται η Εφη Αχτσιόγλου, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι κ. Σταθάκης και Σκουρλέτης, οι κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος λόγω Novartis, οι κ. Παύλος Πολάκης και Ανδρέας Ξανθός από το Υγείας.