Άντληση 250 εκατ. μέσω τιτλοποίησης ναυτιλιακών δανείων για την Alpha Bank

Άντληση 250 εκατ. μέσω τιτλοποίησης ναυτιλιακών δανείων για την Alpha Bank

H συναλλαγή συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας αλλά και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης ρευστότητας.

Τη δεύτερη  χρηματοδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης ναυτιλιακών απαιτήσεων λοκλήρωσε με επιτυχία η Alpha Bank. Η συναλλαγή έρχεται σε συνέχεια της αρχικής έκδοσης τιτλοποίησης ναυτιλιακών δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είχε πραγματοποιηθεί το 2014. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η εν λόγω συναλλαγή συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας αλλά και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης ρευστότητας σε συνεργασία με τη Citi.

«Ως η μοναδική συναλλαγή τιτλοποιήσεως ναυτιλιακών απαιτήσεων, που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα, αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Alpha Bank και στην πελατειακή της βάση που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και αποδεικνύει την ικανότητα των δύο αντισυμβαλλομένων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σύνθετων συναλλαγών», τονίζεται στην ανακοίνωση της Alpha Bank.

Ο  διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτριος Μαντζούνης δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της νέας συναλλαγής χρηματοδοτήσεως, σε συνεργασία με έναν κορυφαίο διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, επιβεβαιώνει εκ νέου την ικανότητα της Alpha Bank να υποστηρίζει με συνέπεια ανάλογες συναλλαγές. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη του επιχειρησιακού στόχου της τραπέζης για διαφοροποίηση της χρηματοδοτικής της βάσεως, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα περιουσιακά της στοιχεία».

Από την πλευρά της Citi, ο EMEA Head of Markets and Securities Servicesi, κ. Λεονάρντο Αρντουίνι, δήλωσε: «Η συναλλαγή αυτή τονίζει την ισχυρή και συνεχή δέσμευση της Citi προς την Alpha Bank και άλλους κύριους συνεργάτες του χρηματοοικονομικού τομέα, με σκοπό την ανάπτυξη και επίτευξη καινοτόμων λύσεων για τη ναυτιλιακή αγορά».

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank μέσω των τιτλοποιήσεων έχει αντλήσει συνολικό ποσό 2 δισ. ευρώ υπό μορφήν repos από τη διατραπεζική αγορά.