Αντώνης Κεραστάρης (βίντεο): Είναι παράδοξο να επιδιώκουμε ανάπτυξη με πλεονάσματα

Αντώνης Κεραστάρης (βίντεο): Είναι παράδοξο να επιδιώκουμε ανάπτυξη με πλεονάσματα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot υπογράμμισε στη συνδιάσκεψη της ΕΕΝΕ την ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο της ανάπτυξης για να ανασάνει η αγορά.

 

Για το παράδοξο το ότι προσπαθούμε να πετύχουμε ανάπτυξη με πλεονάσματα έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot, Αντώνης Κεραστάρης, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα στη χώρα μας «ξαναγράφεται η ιστορία του καπιταλισμού».

Μιλώντας στην 5η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών σε πάνελ που συντόνισε ο Editor in Chief του Fortune, Τάσος Ζάχος, ο επικεφαλής της Intralot υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη συνήθως χρηματοδοτείται είτε από ελλείμματα,είτε από επενδύσεις και «εμείς στην Ελλάδα τα έχουμε ξεχάσει και τα δύο».

Για τον ρόλο που καλείται να παίξει ο ιδιωτικός τομέας και τις επενδύσεις ανέφερε ότι«οι εταιρείες επενδύουν στο βαθμό που τους επιτρέπεται. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα».«Επενδύσεις χωρίς να έχεις εξασφαλίσει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με 55% φορολογία δεν είναι κίνητρο για τους επιχειρηματίες. Πρέπει να κοιτάξουμε όλες τις θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες, από το φορολογικό και το ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.» πρόσθεσε. 

Ο CEO της Intralot ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα, μετά από οχτώ χρόνια, δεν έχει επέλθει οριστικό recovery στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μάλιστα όπως ανέφερε δεν έχει βελτιωθεί η εικόνα σε σύγκριση με το 2010 ή με το 2012 και ότι αυτό θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς πολλοί έμαθαν την Ελλάδα μέσα από την κρίση.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Folli Follie και στις πιέσεις που δέχτηκε και η μετοχή της Intralot, τόνισε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το κενό που υπάρχει στην εποπτεία της χρηματαγοράς. «Υπάρχει θέμα με τη λειτουργία της αγοράς θεσμικά. Η δική μας παρέμβαση είχε να κάνει  με το κατά πόσο η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει καλά τη δουλειά της για να προστατεύει εμάς και τους επενδυτές. Στο εξωτερικό, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου της Νέας Υόρκης, είναι δύσκολο να έχουμε τέτοια φαινόμενα, καθώς  ο ρυθμιστής δημιουργεί τις συνθήκες που αποτρέπουν τέτοιες καταστάσεις. Ζητάμε από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς προστασία της εταιρείας και των επενδυτών της».

Κουβεντιάζοντας για το ζήτημα της εύρεσης ταλέντων τα οποία μπορούν να στελεχώσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις, ο Αντώνης Κεταστάρης ανέφερε ότι ενώ η Intralot αναζητεί 60 εξειδικευμένους software engineers, αλλά δεν έχει καταφέρει να τους βρει στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι το μη μισθολογικό κόστος και η υψηλή φορολογία αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τις ελληνικές εταιρίες. «Ο λόγος που δεν υπάρχουν είναι ότι μπορούν να βρουν υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα σε άλλες χώρες του εξωτερικού, σε εξίσου ανταγωνιστικές θέσεις».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις διεθνείς πρακτικές για το ηλεκτρονικό στοιχηματισμό και την επέκταση της Intralot κυρίως στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι αυτό προέκυψε μετά την κίνηση για νομιμοποίηση του στοιχηματισμού μετά από 70 χρόνια.

«Μιλάμε για μια αγορά 20 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι μια αγορά στην οποία διεκδικούμε μεγαλύτερο μερίδιο. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι η βάση μας. Απασχολούμε 850 εργαζόμενους και πληρώνουμε σε φόρους και μισθοδοσίες 50 εκατ ευρώ» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: 

Τσαμάζ: Όποιος δεν μπει στο τρένο θα μείνει εκτός αγοράς

Απόστολος Ταμβακάκης: Έρχονται σημαντικά deals με αφορμή τα κόκκινα δάνεια