Απάντηση ΥΠΕΞ στις απειλές Ερντογάν: Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής

Απάντηση ΥΠΕΞ στις απειλές Ερντογάν: Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μπαίνει η Ελλάδα με την Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Συνεχίζοντας, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας», σχολιάζει, αρχικά, το Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε πως «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις  εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, του AKP δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει «την παραμικρή υποχώρηση» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και συνεπώς τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτή. «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος», είπε.